Mainos

BBC: Ikean rekkakuskit työskentelevät karuissa oloissa – asuvat kuukausia ajoneuvoissaan

Huonekalujätti Ikean tuotteita kuljettavat rekkakuskit työskentelevät kehnoissa oloissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuljettajat joutuvat asumaan kuukausia ajoneuvoissaan ja kertovat, ettei heillä ole varaa elää läntisen Euroopan maissa, joissa tekevät työtään.

BBC:n haastattelemat kuljettajat työskentelevät itäeurooppalaisille rahtifirmoille, joille maksetaan Ikean tavarakuljetuksista.

Romanialainen Emilian kertoo BBC:lle viettävänsä ajoneuvossaan enimmillään neljä kuukautta kerrallaan, jolloin hän nukkuu, syö ja peseytyy autossa. Emilian kuljettaa Ikean tuotteita eri puolilla Länsi-Eurooppaa ja on viimeksi ollut Tanskassa.

Hän kertoo, että nettopalkka on keskimäärin 477 euroa kuussa ja päivittäinen kulukorvaus 45 euroa, jonka pitäisi kattaa kaikki majoitus- ja ruokamenot.

Tanskalaisen kuljettajan nettopalkka on keskimäärin 2 200 euroa.
EU-säädösten perusteella kuljettajalle pitäisi taata työskentelymaansa minimipalkka ja työolot, jos kuljettaja on lähetetty tilapäisesti töihin ulkomaille.

Yritykset pystyvät kuitenkin hyödyntämään säädösten porsaanreikiä.

Työ lännessä, palkka idästä

Emilian työskentelee BBC:n mukaan norjalaisen Bring-kuljetusyhtiön slovakialaiselle tytäryhtiölle ja saa palkkansa kuin työskentelisi Slovakiassa, vaikka ei niin tee.

Slovakialainen työnantaja sanoo Emilianin olevan itse vastuussa lepoajoistaan ja voivan palata kotiinsa koska haluaa.

Emilian ei ole yksittäistapaus. BBC kertoo nähneensä Ikean suurimmille alihankkijoille työskentelevien kuljettajien sopimuksia – ja heille maksetaan itäisen Euroopan palkkatason mukaisesti, vaikka he työskentelevät Länsi-Euroopassa.

Britannian kuljetusalan järjestön edustaja Jack Semple sanoo isojen tunnettujen vähittäiskauppojen käyttävän halparahtifirmoja yhä enemmän.

Ikea pitää kuljettajien kertomuksia surullisena kuultavana ja sanoo ottavansa ne "hyvin vakavasti", BBC kertoo.

Yhtiö kertoo, että tavaranvälittäjille on asetettu tiukkoja vaatimuksia palkkauksesta, työoloista ja lakien noudattamisesta. Yhtiö kertoo myös seuraavansa vaateiden toteutumista säännöllisesti.

Suomessa BBC:n artikkelista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.