BB-psykologi peräänkuuluttaa yhteiskunnallista keskustelua

Big Brother on kerännyt neljännellä tuotantokaudellaan ennätykselliset tv-yleisöt ja herättänyt vilkasta keskustelua julkisuudessa. Kisan psykologi peräänkuuluttaa moralisoinnin ja päivittelyn oheen yhteiskunnallista pohdintaa nuorison arvoista ja elämästä.

Big Brotherin neljäs tuotantokausi on alkanut räväkästi. Kilpailijaryhmän rohkeat ihmissuhdekokeilut ovat vetäneet tv:n ääreen ennätyksellisen suuret yleisöt.

Yksi talon väkeä pystyssä pitävistä voimista on kilpailijakoordinaattori ja psykologi Laura Stenroos, 38. Myös muun muassa Huippumalli haussa ja Unelmien poikamies -ohjelmissa sekä teatterikorkeakoulussa työskennellyt Stenroos on ollut Suomen BB:n psykologina alusta asti. Tänä vuonna hän on ollut entistä suuremmassa roolissa myös kilpailijoiden valitsemisessa.

Kaikki eivät pärjäisi BB-talossa

Niille, jotka ihmettelevät, miksi tietynlaisia ihmisiä ei ole kisassa, Laura Stenroos toteaa, että kaikenlaiset ihmiset eivät hae ohjelmaan. Kaikista ei edes olisi BB:n kaltaiseen kilpailuun. Stenroos uskoo, että jopa puolet taloon haluavista ei oikeasti pärjäisi siellä henkisesti.

– Moni kisaan pyrkivä ei ole miettinyt asiaa edes alkuun saati loppuu asti. Lähtötilanne voi olla heille vain vitsi. On myös elämäntilanteita, jotka eivät sovellu näin isoon muutokseen. Jos kaikki asiat ovat retuperällä omassa elämässä, kisaan tulo vain pahentaa asiaa: tässä talossa ei pysty jättämään mitään taakseen, päinvastoin, ongelmat räjähtävät siellä käsiin.

Stenroosin suurin haaste on nähdä, pystyykö ihminen pitämään itsensä koossa tiukassa paikassa.

– Ihmiset eivät voi itsekään tietää, miten käyttäytyvät tilanteissa, jossa eivät ole koskaan olleet, ja miten se heihin vaikuttaa. Jotkin tilanteet voivat tulla itsellekin yllätyksinä.

”Taloon on helpompi mennä kuin sieltä on tulla pois”

Laura Stenroos muistuttaa, että Big Brotherissä mukana oleminen on kilpailijoille opettavainen ja kasvattava kokemus.

– Kun BB:stä riisutaan kaikki viihdearvo, mediapeli ja julkkispuoli, jäljelle jäävät oikeat, tuntevat, normaalit ihmiset, jotka saavat kokemuksesta paljon sekä hyvässä että pahassa. Kun on pakko kohdata asiat, joita ei itsessään välttämättä edes pidä, se vahvistaa itsetuntemusta.

Pahimmat ongelmat voivat tulla kilpailijoille vasta talosta lähdettyä, kun he näkevät lehtien otsikot ja keskustelupalstojen kommentit. Psykologi ottaa sen huomioon jo kilpailijoiden hakuvaiheessa.

– Talossa olo on vain välietappi, josta kaikki vasta alkaa. Taloon on helpompi mennä kuin sieltä tulla pois. Tätä käydään kilpailijoiden kanssa läpi paljon jo etukäteen. Joka tapauksessa talossa olo on heidän ainoa elämänsä sillä hetkellä, vaikka me kuinka sitä viihteenä telkkarista tuijotamme.

”Tämä on meidän nuorisomme”

Big brother 2008 kilpailijat. (Kuvat: Sub)

Lehdet ovat saaneet Big Brotherista perinteisesti vetäviä lööppejä. Tänä vuonna meno on tuntunut olevan erityisen villiä.

Lähes kaikki kisailijat ovat tällä kertaa nuoria sinkkuja. Laura Stenroos ei myönnä, että kisaan olisi haettu nimenomaan sellaisia ihmisiä, joiden välille syntyy helposti vipinää.

– Ehkä pikemminkin rajattiin pois sellaiset, joilla on esimerkiksi pieniä lapsia. Talossa olossa ovat myös omat haasteensa, jos on parisuhteessa.

BB-psykologi ei halua määritellä ”liiallisen villiyden” tai hyvän maun rajoja. Sen sijaan hän toivoo ”sydämensä pohjasta” yhteiskunnallista keskustelua nuorison arvoista ja elämästä.

– Osanottajat synnyttävät talon tapahtumat itse. Heille on korostettu etukäteen, että he ovat talossa oman itsensä edustajia. Tavallaan ohjelma on ajan kuva ja se näyttää aika kipeästikin, mitä meno on myös ulkomaailmassa, ei vain talossa. Uskaltaisin väittää, että nämä ovat meidän tämän hetken nuorisomme.

”Olenko minä käyttäytynyt noin?”

Kilpailijoiden ystäviä ja sukulaisia Laura Stenroos rauhoittelee.

– Kannattaa muistaa, että tuo on poikkeuksellinen tilanne ja synnyttää poikkeuksellisia asioita. Alku on aina hankalaa ja ihmiset ovat alussa hermostuneitakin. He menevät välillä äärimmäisyyksiin halutessaan tuoda itseään esille.

Psykologi tähdentää, että itse kunkin on myös hyvä miettiä, miten itse käyttäytyisi vastaavassa tilanteessa.

– Kukapa ei saisi aikaiseksi samankaltaista draamaa, jos joka puolella olisi kameroita. Ei siis kannata nostaa heti syyttävää sormea vaan miettiä oikeasti, mistä on kyse, mikä ajaa ihmisiä käyttäytymään niin kuin he käyttäytyvät ja olenko minä joskus käyttäytynyt niin.

Ei pelkkää BB:tä

Big Brother -ohjelman työtiimissä mukana oleminen on täysivaltainen kokemus. Muutaman kuukauden rutistus vaatii paljon niin fyysisesti kuin henkisesti. Psykologi Laura Stenroos on työryhmän käytettävissä, jos joku kaipaa keskusteluapua.

– On rankkaa tuijottaa kuvaruutua kahdeksan tuntia päivässä ja tehdä siitä ohjelmaa. BB imaisee mukaansa ja syöpyy mieleen, varsinkin jos ei ole kokemusta. Siinä on itse kullakin työstämistä. Me puhumme keskenämme paljon, miten voisi välttää pahimmat karikot eikä elämä ei olisi pelkkää BB:tä.

Laura Stenroos Radio Novan Helmi-hetken haastattelussa. KeskusteluaBig Brotherista. Big Brotherin omat sivut.

Lue myös:

    Uusimmat