Mainos

Baskivangit tuomitsevat ETA:n terrorismin

Kolme baskijärjestö ETA:n vankilassa olevaa sissiä tuomitsi tänään järjestöveljiensä tekemän espanjalaispoliitikon murhan sekä ETA:n poliittisen siiven Herri Batasunan toiminnan. -Tuomitsen ETA:n, tuomitsen Herri Batasunan, tuomitsen niiden tekemät rikokset ja kidutukset, ilmoitti vangeista viestin ääneen lukenut Soares Gamboa.

Vangit ilmoittivat, että ETA on viime päivinä onnistunut "herättämään enemmän vihaa kuin edeltäneinä 38 terrorismin vuonna". Viestillään vangit yhtyivät Espanjan valtaväestön tuntoihin. Espanjalaiset ovat olleet raivoissaan ETA:lle sen jälkeen, kun järjestön sissit sieppasivat ja murhasivat 29-vuotiaan kunnallispoliitikon Miguel Angel Blancon viime viikonloppuna.

ETA:n mukaan Blancon sieppaamisella oli tarkoitus auttaa vankilassa viruvia sissitovereita. Blanco murhattiin sen jälkeen, kun Espanjan hallitus kieltäytyi täyttämästä sissien vaadetta, jonka mukaan 500 vankia olisi siirrettävä välittömästi autonomisen baskialueen vankiloihin.

Vankien tänään esittämän viestin katsotaan olevan osoitus siitä, että sissijärjestön rivit ovat hajoamassa. Gamboan mukaan Herri Batasunan lakimiehet ovat uhkailleet häntä sanoen, että julkisen viestin esittäminen "tulee hänelle kalliiksi".

Espanja ja Ranska neuvottelevat yhteisistä toimista

Ranska ja Espanja aikovat tiivistää yhteistyötään baskisissien toiminnan estämiseksi. Terrorismin vastainen toiminta on eräs aiheista, joista maiden ministerit keskustelevat ensi sunnuntaina Ibizalla alkavassa vuosittaisessa kokouksessaan.

Ranskan oikeusministeri Elisabeth Guigou lupasi keskiviikkona, että ranskalaiset ovat valmiita täyteen yhteistyöhön, myös epäiltyjen ETA-jäsenten luovuttamiseen Espanjalle.

Pommi-isku radioasemalle

Pommi räjähti tänään radioasemalla Barcelonassa. Radion edustajien mukaan kotitekoinen pommi aiheutti vahinkoja, mutta kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä.

COM Radio sai eilen nimettömän puhelinsoiton, jossa soittaja julisti "Kauan eläköön Baskimaa!". Mikään ei kuitenkaan radioaseman edustajan mukaan vielä todista, että pommiräjähdyksellä olisi yhteyttä baskien separatistijärjestö ETA:aan.

Poliisi kieltäytyi antamasta yksityiskohtia räjähdyksestä. Poliisin edustajan mukaan pommi vaikutti kuitenkin samantyyppiseltä kuin ne, jotka viime kuussa räjähtivät Barcelonan katedraalissa. Näillä räjähdyksillä ei poliisin mukaan ollut yhteyttä baskijärjestöön.

Poliisi on ollut hälytystilassa ETA:n uusien iskujen varalta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.