Mainos

Baskiseparatisti ampui poliitikon

Konservatiivipoliitikko ammuttiin kuoliaaksi Pohjois-Espanjan baskialueella perjantain vastaisena yönä. Espanjan viranomaisten arvion mukaan iskun takana on baskien separatistijärjestö ETA.

Hyökkäystä pidetään kostona ETA:n poliittisen siiven Herri Batasunan johtajien vankeustuomioille. Espanjan korkein oikeus tuomitsi runsas viikko sitten Herri Batasunan 23 johtajaa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Poliitikot saivat tuomion aseistautuneen separatistiryhmän avustamisesta.

EU:n huippukokoukseen Luxemburgissa osallistuva Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar tuomitsi välittömästi konservatiivipoliitikon surman ja vetosi espanjalaisiin, jotta he pysyisivät rauhallisina "näinä vaikeina aikoina", kertoi maan radio.

Poliisin mukaan naamioitunut mies ampui uhria päähän, kun tämä istui baarissa syömässä. Ampumavälikohtaus tapahtui Espanjan ja Ranskan rajakaupungissa Irunissa. Ampujan kerrottiin paenneen paikalta avustajan ajamalla autolla.

Ammuttu, Jose Luis Caso oli 64-vuotias Espanjan oikeistolaisen hallituspuolueen jäsen ja pienen baskialueella sijaitsevan Renterian kaupungin kunnanvaltuutettu. Hän oli kieltäytynyt käyttämästä henkivartijoita, vaikka oli saanut ETA:lta useita tappouhkauksia sen jälkeen kun salamurhaajat ampuivat hänen puoluetoverinsa Miguel Angel Blancon heinäkuussa.

ETA:n lähes 30 vuotta kestäneessä taistelussa itsenäisen baskimaan puolesta on kuollut yli 800 ihmistä. Nyt surmattu poliitikko oli ETA:n 13. uhri tänä vuonna.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.