Mainos

Baskijärjestö ilmoittautui 11 iskun tekijäksi

Baskien separatistijärjestö Eta vakuutti tänään haluavansa rauhaa. Samalla järjestö syytti Espanjaa ja Ranskaa siitä, ettei pitkään jatkunutta baskialueen konfliktia ole saatu ratkaistua. Etan lausunto julkaistiin kahdessa baskinkielisessä sanomalehdessä.

Lausunnossaan järjestö ilmoittautui yhdentoista viime kuukausina Espanjassa tehdyn iskun tekijäksi. Useimmista näistä oli jo epäilty Etaa.

Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n äskettäinen päätös alkaa luovuttaa aseitaan on saanut espanjalaiset ja baskien puolueet vaatimaan, että myös Eta lopettaisi aseellisen taistelunsa. Taistelussa on vuodesta 1968 lähtien kuollut noin 800 ihmistä.

Eta kertoi olevansa valmis tekemään kaiken mahdollisen, jotta konflikti ei jatkuisi vielä 20 vuotta. Samalla järjestö piti kiinni vaatimuksistaan, jotka koskevat baskien itsemääräämisoikeutta. Tästä Espanjan hallitus ei ole ollut halukas keskustelemaan.

Eta arvosteli lausunnossaan Espanjaa ja Ranskaa siitä, että ne kiirehtivät tukemaan Yhdysvaltain Afganistaniin kohdistamia iskuja. Samalla järjestö suomi Espanjan pääministeriä Jose Maria Aznaria, jonka mukaan Etaa ei voi erottaa syyskuun terrorihyökkäyksiin syyllisistä.

- Konflikti, joka Espanjalla ja Ranskalla on baskien kotimaan kanssa, voidaan ratkaista ilman ohjuksia, demokraattisella tavalla, järjestö totesi lausunnossaan.

Ainoa, mitä Etan mukaan tarvitaan on että baskit saavat päättää omasta tulevaisuudestaan.

(MTV3-STT-AP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.