Mainos

Basajev vannoo jatkavansa taistelua

Lukuisista terrori-iskuista syytetty tshetsheenien sotilasjohtaja Shamil Basajev aikoo jatkaa taistelua Venäjää vastaan tshetsheenijohtaja Aslan Mashadovin kuoleman jälkeen.

-Mashadovin puolesta taistelleet voivat levätä. Allahin puolesta taistelevien pyhä sota jatkuu, tshetsheenien käyttämällä kavkaszcenter.com-internetsivustolla julkaistussa kannanotossa todettiin.

Basajev ylisti samassa yhteydessä häntä maltillisempana pidetyn Mashadovin "esimerkillistä rohkeutta".

Venäjän joukkojen eilen surmaamalle Mashadoville aiotaan pian valita seuraaja.

Piilossa ollut syrjäytetty presidentti

Aslan Mashadov, Tshetshenian syrjäytetty presidentti, oli joutunut elämään piilossa viime vuodet. Venäjä oli luvannut hänen päästään 20 miljoonan dollarin palkkion, ja YK oli listannut hänet terroristien listalleen. Mashadovin henkeä olivat uhanneet myös Tshetshenian kapinallisjohtajan Shamil Basajevin kannattajat.

Mashadov syntyi Kasakstanissa 1951 Stalinin hallinnon karkottamaan tshetsheeniperheeseen. Perhe pääsi palaamaan kotimaahansa 1957. Myöhemmin Mashadov liittyi neuvostoarmeijaan ja palveli muun muassa Unkarissa ja Liettuassa. Neuvostoliiton hajoamisen kuhinoissa Mashadov palasi Tshetsheniaan 1991 yhdessä muiden itsenäisyyttä vaativien tshetsheenien kanssa. Siellä hän nousi tshetsheeniarmeijan komentajaksi.

Mashadov muun muassa organisoi Groznyin puolustuksen 1994, kun Venäjän joukot yrittivät ensimmäisen kerran vallata pääkaupungin. Venäjän kanssa solmitun tulitauon jälkeen Mashadov valittiin vaaleilla Tshetshenian presidentiksi tammikuussa 1997. Hän ei kuitenkaan onnistunut rauhoittamaan tilannetta maassa, ja Venäjän joukot tunkeutuivat maahan uudelleen 1999.

Mashadov toimi aluksi yhteistyössä Basajevin kanssa. Basajevin kannattajat syyttivät Mashadovia kuitenkin liian venäläismieliseksi, ja hänet oli jo aiemmin yritetty salamurhata useita kertoja. Mashadov oli tuominnut tiukasti Basajevin kannattajien terroriteot, viimeksi Beslanin verilöylyn. Venäläisviranomaisten mukaan Mashadov oli ollut terroritekojen takana yhtä paljon kuin Basajevkin, mutta joidenkin länsimaisten tarkkailijoiden mukaan Mashadov oli pyrkinyt rauhantunnusteluihin Venäjän kanssa.

Lähteet: Wikipedia, Guardian, BBC

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.