Mainos

Basajev ilmoittaa olevansa koulukaappauksen takana

Tshetsheenikomentaja Shamil Basajev ilmoitti tshetsheenikapinallisten verkkosivuilla ryhmänsä olevan Beslanin koulukaappauksen toteuttaja. Basajev teki selväksi, että iskut itsenäisen Tshetshenian hyväksi eivät lopu tähän.

Tshetsheenikomentaja Shamil Basajev on ilmoittanut ryhmänsä olleen Beslanin koulukaappauksen takana. Basajevin kirjoittamaksi väitetty viesti julkaistiin tänään tshetsheenikapinallisten verkkosivuilla.

Viestin mukaan Basajevin johtamat kapinalliset ovat "toteuttaneet joukon menestyksekkäitä sotilasoperaatioita mukaanlukien Beslanin kaupungin operaation".

Basajev kirjoittaa viestissään Venäjän armeijan aloittaneen rynnäkön Beslanin kouluun, vaikka kapinalliset olisivat yhä olleet valmiita neuvottelemaan panttivankien vapauttamisesta. Syyskuun alun kaappauksessa kuoli ainakin 339 ihmistä, joista suurin osa oli lapsia.

- Me tarjoamme teille järkevää rauhansopimusta, josta molemmat osapuolet hyötyvät: itsenäisyys vastineena turvallisuudesta, Basajev kertoo kirjoittaneensa presidentti Vladimir Putinille.

Hän ilmaisi myös pahoittelunsa kaappauksen verisestä lopusta ja syytti siitä Venäjän hallitusta. Samalla hän teki selväksi, etteivät iskut itsenäisen Tshetshenian hyväksi lopu tulevaisuudessa.

- Meitä eivät sido olot tai ihmiset ja me jatkamme taistelua meille sopivalla ja edullisella tavalla ja omilla säännöillämme, hän sanoi.

Kiisti yhteydet al-Qaidaan

Terrori-iskun tutkijat sanoivat jo tiistaina epäilevänsä Basajevin "Everstinä" tunnettua lähimiestä kaappauksen johtajaksi. Basajev, 39, on Venäjän etsityin mies. Hän johti tshetsheenien ensimmäistä mittavaa panttivankikaappausta sairaalassa Budjonnovskissa vuonna 1995. Sen jälkeen Venäjän viranomaiset ovat kytkeneet hänen nimensä lukuisiin hyökkäyksiin.

Kirjeessään Basajev kiisti ryhmällään olevan yhteyksiä al-Qaida-verkostoon.

- En tunne bin Ladenia, Basajev kirjoitti. - En saa häneltä rahaa, vaikka en kyllä kieltäytyisi tarjouksesta.

Hän luetteli samalla iskujen kustannuksia. Moskovan iskut maksoivat 5700 euroa ja Beslanin kaappaus 8000 euroa. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Richard Armitage kuvasi Basajevia epäinhimilliseksi ihmiseksi, joka ei ansaitse olla olemassa.

- Hän on osoittanut ilman epäilyksen häivääkään olevansa epäinhimillinen. Yksikään ihminen, joka käyttää viattomia edistääkseen poliittisia tarkoitusperiään, ei ansaitse olla olemassa, Armitage sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.