Mainos

Barroso: Turkin voitettava Euroopan kansalaiset puolelleen

Ranskan Chirac tukee Turkin jäsenyysneuvotteluja ja Britannian Tony Blair kehottaa niinikään maltillisuuteen.

Euroopan komission puheenjohtaja kehottaa eurooppalaisia suhtautumaan Turkin jäsenyyden hakemiseen diplomaattisesti. José Manuel Barroso sanoo, että Turkin on voitettava kansalaismielipide puolelleen Euroopassa.

- Euroopan on opittava lisää Turkista. Ja Turkin on voitettava puolelleen Euroopan kansalaisten sydämet ja mielet, sillä he lopulta päättävät Turkin jäsenyydestä, Barroso sanoi lausunnossaan.

Barroson mukaan neuvottelujen Turkin kanssa tulee olla "reiluja ja ankaria".

- Turkkia on kohdeltava samalla tavalla kuin muitakin kandidaatteja. Ja Turkin on kunnioitettava tiukasti demokratian, ihmisoikeuksien ja lain vaatimuksia, jos se haluaa liittyä yhteisöön, toteaa Barroso.

Chirac tukemassa Turkin jäsenyysneuvotteluita

Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoo tukevansa Turkin jäsenyysneuvotteluja, mutta painottaa, että maan on kohdattava unionin arvot, jos se mielii täysivaltaiseksi jäseneksi EU:ssa.

Chirac varoittaa, että Turkki saattaisi luisua kohti ääri-islamia, jos sille tehtäisiin mahdottomaksi liittyä EU:hun. Chirac puhui tiedotustilaisuudessa Pariisissa.

EU päätti maanantaina käynnistää jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Chirac on pitkään puoltanut neuvottelujen aloittamista. Ranskan yleinen mielipide ei tue Turkin mahdollista jäsenyyttä. Ranskalaiset torjuivat EU:n uuden perustuslain osin juuri siksi, että he pelkäsivät Turkin olevan kykenemätön sopeutumaan EU:hun.

Chirac on luvannut järjestää kansanäänestyksen, jos Turkille tarjotaan EU:n jäsenyyttä neuvottelujen lopuksi. Turkin mahdollinen jäsenyys on hyväksyttävä kaikissa EU-maissa.

- Meidän on ajateltava hieman tulevaisuutta. Haluamme antaa lapsillemme niin suuren rauhallisen ja demokraattisen alueen kuin mahdollista, Chirac sanoo.

Blair: "Huolestuminen ymmärrettävää"

Iso-Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan kommentoi Turkin jäsenyysneuvotteluista, että Euroopalla on tarpeeksi aikaa päästä yli kaikista ymmärrettävistä huolista jotka kysymyksistä, jotka koskevat Turkin mahdollista jäsenyyttä unionissa.

Blair sanoi Lontoossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että neuvotteluiden aloittaminen jo sinänsä on eräänlainen menestys epäonnistumisen sijasta.

Iso-Britannia on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa. Lehdistötilaisuus pidettiin hetki sen jälkeen, kun Blair tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Euroopan komission puheenjohtajan José Manuel Barroson.

(MTV3-STT-AFP)

(Kymmenen uutist 04.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.