Barroso: Suomen erityisongelmat tunnetaan

Puheenjohtajamaata Britanniaa kipakasti arvostellut EU:n puheenjohtaja José Manuel Barroso odottaa Britannialta uutta budjettiehdotusta ja solidaarisuutta uusia jäsenmaita kohtaan.

EU-komissio yrittää parhaillaan löytää ratkaisua Suomen erityisongelmiin Unionin ensi viikon budjettineuvotteluissa, kertoo komission puheenjohtaja José Manuel Barroso MTV:n uutisille antamassaan haastattelussa.

Kesäkuun epäonnistuneissa budjettineuvotteluissa EU-komission puheenjohtaja loisti poissaolollaan avunpyynnöistä huolimatta eikä Luxemburgin kompromissiehdotus ei kelvannut Barrosolle.

Nyt komissiolla on hätä kädessä, sillä Britannia laskee jäsenmaiden maksuosuutta vieläkin alemmas, leikkaa köyhältä Itä-Euroopalta ja vaarantaa jopa komission ohjelmat. Barroso odottaa Britannialta sekä uutta ehdotusta että suurempaa solidaarisuutta.

- Odotan suurempaa loppusummaa kuin edellisessä ehdotuksessa. Odotan, että maksuosuudet jakautuvat oikeudenmukaisemmin ja että budjetti on oikeudenmukaisempi uusille jäsenmaille.

Päinvastoin kuin Britannian pääministeri Tony Blair, jolle Suomen ongelmat ovat vieraita, Barroso vakuuttaa ymmärtävänsä niitä.

- Ymmärrämme ja yritämme löytää niihin ratkaisun. Suomi on aina osoittanut suurta kompromissihalua EU:ssa. Suomea pidetään kehityksen mallimaana Euroopassa. Suomi on myös yksi Euroopan rikkaimpia maita. Siksi Suomelta odotetaan myös sitä vastaavaa maksuosuutta.

Barroson mukaan Suomen erityisongelmiin etsitään kuitenkin ratkaisua.

- EU-komissio ajaa politiikkaa, jolla autetaan alueita, joilla on vaikeuksia olivat ne sitten muita köyhempiä, tai sijaitsevat reuna-alueilla tai niiden ongelma on esimerkiksi harva asutus.

Paineet ensi viikon huippukokouksessa Brysselissä ovat niin kovat, että Barroso uskoo sovun mahdollisuuteen.

- Se on hyvin vaikeaa, mutta uskon, että hallitusten päämiehet tietävät entistä paremmin tappion hinnan. Jos sopua ei löydy, hinta on hyvin korkea.

Yksi suurimpia kompastuskiviä ensi viikon neuvotteluissa on Ranskan aina vain kiristynyt vaatimus Britannian maksualennuksen vähentämisestä. Myös Barroson mielestä täytyy ennen kaikkea välttyä Ranskan ja Britannian vastakkainasettelulta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.12.2005)

Lue myös:

    Uusimmat