Mainos

Barroso puolustaa komissiotaan

Ahdasmielisiä lausuntoja homoista ja naisista antaneen Italian komissaariehdokkaan Rocco Buttiglionen vaikutusta EU:n komissioon käsitellään EU:n parlamentissa.

EU:n komission tuleva puheenjohtaja José Manuel Barroso puolusti yhä Strasbourgissa komissiotaan Euroopan parlamentin edessä. Hän ei kuitenkaan aio muuttaa komission salkkujakoa vaatimuksista huolimatta. Parlamentti äänestää huomenna siitä, hyväksyykö se uuden Barroson komission, jonka on määrä aloittaa työnsä Brysselissä 1. marraskuuta. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa.

Barroso kommentoi puheessaan eniten arvostelua herättänyttä Italian komissaariehdokasta Rocco Buttiglionea, jonka ahdasmielisiksi katsotut lausunnot naisista ja homoista ovat närkästyttäneet etenkin sosialistien ja liberaalien europarlamentaarikoita.

- Olen varma siitä, että Buttiglione noudattaa perussopimusten vaatimuksia ja perusoikeusasiakirjaa, Barroso totesi.

Puheenaiheena ollut komissaariehdokas Rocco Buttiglione kuunteli Barroson selvitystä muutaman penkkirivin päässä vakavin kasvoin. Barroson mukaan hän voi myös tehdä muutoksia salkkujakoihin sen jälkeen, kun parlamentti on hyväksynyt komission.

Europarlamentin vasemmisto, liberaalit ja vihreät ovat vaatineet Barrosolta Buttiglionen salkun vaihtoa. Italialaiselle on suunniteltu komissiossa sisä- ja oikeusasioita. Barroso on kuitenkin kieltäytynyt muuttamasta salkkujakoa. Salkkujen muuttaminen tässä vaiheessa loisi hänen mukaansa enemmän poliittisia ja EU:n toimielinten välisiä ongelmia kuin ratkaisisi niitä.

- En epäröi pyytää sellaisen komissaarin eroa, joka ei täytä työn vaatimuksia tai joka ei täytä perussopimuksien hänelle määräämiä vaatimuksia, Barroso kuitenkin sanoi parlamentille ja vakuutti, että komissaariehdokkaat ovat tämän periaatteen hyväksyneet.

Myönnytyksenä parlamentille José Manuel Barroso kertoi uusista toimista, joilla syrjintä- ja ihmisoikeusasioihin puututaan: Barroso haluaa esimerkiksi perustaa uuden EU-viraston, jonka tehtävänä on työskennellä kaikkia syrjinnän muotoja vastaan. Lisäksi hän haluaisi saada aikaan uutta lainsäädäntöä, joka tekisi laittomaksi muun muassa kaiken sukupuolisen syrjinnän.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 26.10.2004)

(Huomenta Suomen uutiset 26.10.2004)

Olli Rehn uskoo sopuratkaisuun komissaarikiistassa.

(Huomenta Suomi 26.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.