Mainos

Barroso: Jäsenmaan ongelmat koko EU:n asia

EU:n ja Venäjän huippukokous on päättynyt. Uutta EU:n ja Venäjän yhteistyösopimusta ei saatu aikaiseksi.

Euroopan komission puheenjohtajan José Manuel Barroson mielestä Puolan, Liettuan ja Viron ongelmat Venäjän kanssa koskettavat koko EU:ta.

Barroso kertoi EU:n ja Venäjän huippukokouksen päätteeksi unionin korostaneen, että jäsenmaan ongelmat ovat koko eurooppalaisen yhteisön ongelmia.

EU:n mielestä Venäjällä ei ole mitään syytä kieltää lihantuontia Puolasta. Jos syytä olisi, ei EU:kaan sallisi puolalaisen lihan myyntiä unionin alueella, Barroso tähdensi.

Samarassa Venäjällä pidetty huippukokous päättyi tänään alkuiltapäivällä.

Neuvotteluissa olivat esillä kansainväliset aiheet kuten Kosovon maakunnan tuleva asema, Iranin ydinkiista sekä Venäjän ehdokkuus Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa.

Putin syytti EU:ta neuvotteluiden lykkääntymisestä

Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuuttaa, ettei hän dramatisoi EU-neuvotteluiden lykkääntymistä. Hänen mielestään on ymmärrettävää, että EU:n pitää ratkaista sisäiset ongelmansa ennen neuvotteluiden aloittamista uudesta yhteistyösopimuksesta.

Putin moittii myös Viroa ja Latvia venäjänkielisen väestön oikeuksien loukkaamisesta.

Kasparovin ja muiden protestoijien matkustaminen estettiin

Useat oppositiojohtajat eivät voineet osallistua mielenosoitukseen, jota oli kaavailtu huippukokouksen yhteyteen. Viranomaiset estivät heidän pääsynsä lennolle Moskovassa.

Entinen shakkimestari Garri Kasparov ja muut opposition jäsenet olisivat halunneet osoittaa mieltään Venäjän heikkoa demokratiakehitystä vastaan. Protesti oli tarkoitus pitää Samarassa, noin 70 kilometriä kokouspaikalta.

Seurueen lentolipuissa oli kuitenkin viranomaisten mukaan jotain vikaa, eikä heitä päästetty koneeseen.

Kasparovin mukaan käsky matkustamisen estämiseksi oli selvästi annettu ylemmiltä tahoilta.

- Olenko vihainen? Voin vain nauraa. Katsokaa ympärillenne, tämä on Venäjän laki. Siviilipukuisia viranomaisia on joka puolella ja he voivat tehdä mitä vain, Kasparov sanoi.

Kremlin edustajat kiistivät matkan tahallisen estämisen.

EU:ta huippukokouksessa edustanut Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi olevansa huolissaan tapauksesta.

- Tietysti olen huolissani, että useilla ihmisillä oli ongelmia kuljetusten kanssa, mutta toivon että he voivat silti ilmaista mielipiteensä, Merkel sanoi.

Opposition protestille oli useista mielenosoituksista poiketen myönnetty virallinen lupa. Useita Samaraan pyrkineitä oli kuitenkin estetty matkustamasta paikalle.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ilmoitti eilen, että järjestön työntekijältä oli estetty pääsy Samaran-lennolle.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.