Mainos

Barroso ei saa jatkoaikaansa helposti

Jose Manuel Barroso (Kuva: Sean Gallup/Getty Images)

EU-parlamentti äänestää tänään Jose Manuel Barroson nimittämisestä uudelleen EU-komission puheenjohtajaksi. Barroson odotetaan saavan taakseen enemmistön europarlamentaarikoista.

Barroso ei kuitenkaan saa jatkoaikaansa helposti. Vielä eilen Strasbourgin täysistunnossa hän joutui melkoisen arvosteluryöpyn kohteeksi, minkä odotetaan heijastuvan tämän päivän äänestykseen.

Barroson arvellaan kyllä saavaan taakseen paikalla olevien eurokansanedustajien enemmistön, mutta ei koko parlamentin enemmistöä.

Barroson onneksi toistaiseksi voimassa on Nizzan sopimus, sillä sen mukaan niin sanottu yksinkertainen enemmistö riittää läpimenoon.

Jos Lissabonin sopimus olisi ehtinyt astua voimaan, läpimenoon olisi tarvittu absoluuttinen eli koko parlamentin enemmistö. Siksi Barroson vastustajat yrittivätkin saada äänestyksen lykätyksi Irlannin kansanäänestyksen jälkeen siinä toivossa, että Lissabonin sopimus olisi astunut voimaan äänestykseen mennessä. Koska se ei onnistunut, parlamentin toiseksi suurimman ryhmän eri sosialistien enemmistö äänestää nyt tyhjää, todennäköisesti myös Suomen kaksi demarimeppiä heidän joukossaan.

Molemmat suomalaiset vihreät mepit äänestävät Barrosoa vastaan, samoin Timo Soini. Sosialistien päämääränä on heikentää Barroson toimintamahdollisuuksia mahdollisimman alhaisella äänimäärällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.