Barometri: Suomen tekninen taso heikentynyt

Tekniikan ammattilaisten ja yritysjohtajien käsitys Suomen teknisen tason kehityksestä on synkempi kuin poliitikkojen.

Tekniikan ammattilaisten ja yritysjohtajien mukaan Suomen tekninen taso on heikentynyt. Suomi ei ole enää tieto- ja viestintäteknologian soveltamisen mallimaa, Tekniikan akateemisten liiton teknologiabarometri kertoo.

-Linjauksia alkaa olla riittävästi. Nyt on aika konkreettiselle toiminnalle, yksikön johtaja Pekka Pellinen Tekniikan ammattilaisten liitosta vaatii korjausta kehitykseen.

Tietoyhteiskunta on barometrin mukaan edelleen Suomessa voimissaan erinomaisen peruskoulun ansiosta, mutta siirryttäessä kohti tiedon soveltamiseen eli tietämysyhteiskuntaan Suomen asema on heikentynyt edelliseen, vuonna 2003 laadittuun teknologiabarometriin verrattuna.

Tekniikan ammattilaisten ja yritysjohtajien näkemykset Suomen teknisen tason kehityksestä ovat barometrin mukaan kielteisempiä kuin poliitikkojen tai nuorten käsitykset.

Vuonna 2003 tehdyssä edellisessä barometrissä poliitikkojen käsitykset olivat vielä ruusuisenpunaisempia, mutta vieläkään näkemykset eivät kohtaa. Pellinen arvostelee poliitikkoja siitä, etteivät nämä vieläkään ymmärrä huippuyksikköjen tarvetta suomalaisessa tutkimuksessa.

-Mitään maakuntasarjaa ei ole olemassa, hän varoittaa aluepolitiikalla herkästi pelaavia poliitikkoja.

Tavoitteeksi myynti ulkomaille

Pellisen mukaan Suomen tavoitteena tulisi olla tutkimus- ja tuotekehittelypalvelujen myynti ulkomaille. Se ei ole tällä hetkellä Suomen vahvuuksia.

Hän viittaa siihen, että Euroopan unionista tulee myös tutkimuksessa ja tuotekehittelyssä vapaakauppa-alue.

Perinteinen ajatus siitä, että tutkimus- ja tuotekehittely johtaa tuotantoon kotimaassa ei hänen mukaansa enää toimi. Vaikka tutkimus- ja tuotekehittely tapahtuisi Suomessa, tuotanto voi tapahtua missä tahansa. Silloin tärkeää on, että tutkimuksesta ja tuotekehittelystä tulee itsessään liiketoimintaa.

Tällä hetkellä tutkimus ja tuotekehittely työllistää 70 000 suomalaista. Pellinen kysyi, pistäisikö tavoite olla 100 000 tai 160 000 suomalaista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat