Barometri lupaa jatkoa korkeasuhdanteelle

EK:n suhdannebarometrin mukaan teollisuuden tilanne paranee vielä jonkin verran, sillä teollisuusyritykset ovat saaneet uusia tilauksia huomattavasti alkuvuotta enemmän.

Elinkeinoelämällä menee normaalia paremmin kaikilla päätoimialoilla. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n barometrin mukaan vahva kasvu jatkuu teollisuudessa myös loppuvuonna, mutta hiipuu hieman rakennus- ja palvelualoilla.

- Suomalaiset yritykset ovat lähellä suhdannehuippua. Meolemme pystyneet hyödyntämään maailmantalouden vetoa, summasi EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs tiedotustilaisuudessa tänään.

EK:n suhdannebarometrin mukaan teollisuuden tilauskanta lähentelee jo edellisen suhdannehuipun vuoden 2000 tasoa. Alan yritykset odottavat tuotannon kasvun jatkuvan vahvana loppuvuonnakin.

Alkukesästä tahti kiihtyi myös rakennustyömailla, mutta loppuvuodeksi alan yritykset povaavat tasaisempaa kasvua. Palvelualalla tilanteen odotetaan säilyvän nykyisellään.

- Tosin hotelli- ja ravintola-alalla odotukset ovat myönteisemmät. Siihen vaikuttaa varmasti Suomen EU-puheenjohtajakausi, arvioi EK:n vastaava ekonomisti Penna Urrila.

Huolta työvoimasta

Kaikilla päätoimialoilla työvoiman määrä kasvoi alkukesällä. Rakennusyritykset tarvitsisivat vieläkin lisää väkeä, mutta huolta aiheuttaa pula osaavasta työvoimasta.

Barometrin mukaan jopa yli puolet rakennusyrityksistä kokee pulan ammattitaitoisesta työvoimasta rajoittavan kasvua. Palvelualoilla työvoimapulaa potee viidennes yrityksistä.

- Teollisuudessa työvoiman tarve vaihtelee. Teknologiateollisuudessa tilanne on hyvä, mutta metsäteollisuudessa ei, Urrila jatkoi.

Vahvasta suhdanteesta huolimatta talouskasvu jäänee tänäkin vuonna alle neljän prosenttiin. Kasvua leikkaa myös kustannustason nousu, kun öljy, energia ja raaka-aineet ovat kallistuneet.

- Aiempiin suhdannevaihteluihin verrattuna taso on vaatimaton, eikä se auta pidemmällä aikavälillä ratkaisemaan rakenteellisia ongelmia, arvioi EK:n johtaja Jussi Mustonen.

EK:n kyselyyn vastasi heinäkuussa noin tuhat yritystä. Järjestö julkaisee suhdannetilannetta kartoittavan barometrin neljä kertaa vuodessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat