Mainos

Barometri: Luotto käy kaupaksi

Pankinjohtajat uskovat sekä yritysten että kotitalouksien luotonoton yhä kasvavan, selviää Suomen pankkiyhdistyksen pankkibarometrista.

Kotitalouksien luotonoton suhteen optimistisimmat pankinjohtajat löytyvät Uudeltamaalta ja pessimistisimmät Väli-Suomen alueelta. Pankkiyhdistyksen barometria varten kysellään neljännesvuosittain 350 pankinjohtajan näkemyksiä yritysten ja kotitalouksien luotonoton ja talletusten kehityksestä.

Tiistaina julkistetussa uusimmassa kyselyssä 83 prosenttia pankinjohtajista uskoi kotitalouksien luotonoton kasvavan seuraavan vuoden aikana, kun edellisessä barometrissa vastaava osuus oli 73 prosenttia.

Erityisen selvästi luotonoton odotettiin kasvavan tämän vuoden toisella neljänneksellä, mikä johtui lähinnä leimaveron poistumisesta huhtikuun lopussa. Leimaveron poistuminen oli pankinjohtajien tiedossa jo kyselyä tehtäessä. Vuoden kolmannen neljänneksen suhteen odotukset ovat hieman maltillisempia.

Pankinjohtajat uskovat myös kotitalouksien talletusten kasvavan ja odottavat erityisesti osakkeiden ja osakerahastojen lisäävän suosiotaan.

Myös perinteiset pankkitalletukset ovat nimellisesti kuitenkin yhä kasvaneet ja näyttävät pitävän asemansa kotitalouksien perusvarallisuutena ja puskurirahastoina, joten muiden sijoituskohteiden kasvu kertoo varallisuuden kasvusta eikä talletusten siirtymisestä, barometrissa arvioidaan.

Kolme neljästä uskoo yritysluottojen kasvuun

Yritysluottojen kysynnän kasvuun uskoi nyt 75 prosenttia pankinjohtajista eli saman verran kuin viime vuoden lopulla. Edellisessä, tämän vuoden ensimmäisessä barometrissa luku notkahti 54 prosenttiin. Yritysluottojen kehityksen ennakoinnissa vaihtelu on ennenkin ollut suurta. Yritysten talletusten kasvuun uskoi nyt yli puolet vastaajista eli selvästi enemmän kuin edellisessä barometrissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.