Mainos

Barcelonasta Euroopan johtava aurinkoenergian käyttäjä

Espanjan Barcelonasta on tullut Euroopan johtava kaupunki aurinkoenergian hyödyntämisessä. Kaupungin säännökset velvoittavat käyttöveden lämmittämiseen aurinkoenergialla kaikissa uusissa rakennuksissa.

Aurinko paistaa Barcelonassa 2800 tuntia vuodessa. Myös kaupungin päättäjät ovat heränneet huomaamaan tarjolla olevan aurinkoenergian mahdollisuudet.

Kaupungissa onkin säädetty laki, joka velvoittaa kaikki uudisrakennukset käyttämään aurinkolämpöä käyttöveden lämmittämiseen. Barcelonan apulaispormestari Imma Mayol:

- Säännökset velvoittavat rakentamaan aurinkokeräimet uusiin rakennuksiin - ja myös peruskorjattaviin rakennuksiin.

Laki koskee niin julkisia rakennuksia, asuintaloja kuin yrityksiäkin. Missään muussa Euroopan kaupungissa ei vastaavaa lakia ole. Asukkaille entistä pienempi sähkölasku kelpaa hyvin. Pilar Blanco:

- Käytän aurinkoenergiaa kaikkeen. Tämä on todellista edistystä. Ja tässä todella säästää, koska ei tarvitse käyttää sähköä.

Veden lämmityksen lisäksi aurinkoenergiaa käytetään Katalonian pääkaupungissa sähköntuotantoon.

Tämä vaikuttava rakennus on aurinkovoimala, jonka aurinkopaneelit tuottavat sähköä noin tuhannen kotitalouden tarpeisiin.

Aurinkoenergian hyödyntämiseen tarvittava uudenlainen teknologia ei suinkaan ole ilmaista, mutta Barcelonassa uskotaan, että investoinnit kääntyvät vielä kannattaviksi.

Kaupungilla on myös selkeät energiansäästötavoitteet, joihin aurinkoenergian käytön lisäämisellä pyritään. Toni Pujol Barcelonan Energiatoimistosta:

- Tavoite on vähentää energian kulutusta 17 prosentilla - ja kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosentilla.

Meillä Suomessa aurinko paistaa vähemmän kuin Espanjassa ja aurinkoenergian hyödyntäminen on vielä vähäistä. Kauppa- ja teollisuusministeriön tavoitteisiin kuitenkin kuuluu aurinkoenergian käytön moninkertaistaminen nykyisestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.