Mainos

Barcelonan rannoilla turisteille kaupiteltavista drinkeistä löytyi ulostebakteeria

Mojitoissa EHEC–bakteeri ylitti 70-kertaisesti sallitun rajan. Ihmiseen tarttuessa bakteeri voi aiheuttaa ripulia ja vatsan kouristuksia.

Barcelonan rannat ovat kuuluisia myyjistään, jotka vaeltavat turistien seassa aamusta iltamyöhään. Ulkomaalaistaustaiset miehet kaupittelevat muun muassa drinkkejä, virvoitusjuomia, sämpylöitä, koruja ja rantapyyhkeitä. Toiminta on laitonta, eikä tuotteista makseta veroja. Paikallinen poliisi ei kuitenkaan ole onnistunut karkottamaan myyjiä.

Espanjalaislehti El País selvitti, mitä rannoilla myytävät mojitot, sangriat ja sämpylät sisältävät. Laboratoriotutkimuksissa mojitoista ja sämpylöistä löytyi E. coli -bakteeria. Ainoastaan sangriassa ei ollut kyseistä bakteeria.

Ihmiseen tarttuessa EHEC-bakteeri voi aiheuttaa veristä ripulia ja vatsan alueen kouristuksia. Jälkitauteihin kuuluvat munuaisten toiminnan häiriöt, tajunnanhäiriöt ja anemia, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira).

Tutkitussa mojitossa bakteereita oli 720, vaikka korkein sallittu raja on kymmenen. Sämpylöissäkin EHEC-bakteereita oli 100.

Tuotteet olivat myös liian lämpimiä. Mojito tarjoillaan yleensä 3–4-asteisena. Barcelonan rannalla mojito oli ostohetkellä 15,6-asteista. Sämpylä puolestaan oli 27,6-asteista, lehti kertoo.

Bakteeri viittaa ulosteperäisiin saasteisiin

Eviran mukaan Escherichia coli -bakteerin esiintyminen ruuassa on merkki ulosteperäisistä saasteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että EHEC-bakteeri tarttuu ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan tai juomaveden välityksellä. Bakteeri voi tarttua myös heikon käsihygienian seurauksena henkilöstä toiseen.

– Bakteerit kasvavat nopeasti. Jos sama mojito olisi ostettu tuntia myöhemmin, bakteereita olisi voinut olla yli miljoona. Myyjä ei ehkä pessyt käsiään, jolloin bakteerit ovat voineet olla joko lasissa, jäämurskassa tai molemmissa, paikallisen laboratorion työntekijä Lourdes Petitpierre sanoi lehdelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.