Mainos

Barakin ero herättää tunteita

Israelin pääministerin Ehud Barakin eroa on arvioitsijasta riippuen kuvattu poliittiseksi itsemurhaksi tai reiluksi päätökseksi.

Sen jälkeen kun Camp Davidin rauhanneuvottelut kariutuivat kesällä eikä Barakin hallitus ole kyennyt tukahduttamaan 11. viikkoa jatkuvia levottomuuksia palestiinalaisalueilla, hän on ollut kritiikin kohteena. Barakin hallitus menetti myös parlamenttienemmistönsä, kun kolme oikeistopuoluetta marssi hallituksesta ulos pääministerin liiallisen palestiinalaismyönteisyyden takia.

Ehud Barak on jätti virallisen eronpyynnön maan presidentille tänään alkuiltapäivästä.

Erotessaan Barak sanoi tarvitsevansa kansalta uuden valtuutuksen saadakseen nykyisen väkivallan kierteen loppumaan ja aloittaakseen uudelleen rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa.

Entinen Israelin armeijan esikuntapäällikkö nousi äänivyöryn turvin Israelin hallituksen johtoon vuoden 1999 keväällä luvattuaan israelilaisille pyrkiä rauhaan palestiinalaisten kanssa 52 vuotta kestäneen vihanpidon jälkeen.

Arafat: jarruttaa rauhaa


Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat arvosteli Barakin päätöstä, joka hänen mukaansa hidastaa entisestään rauhanpyrkimyksiä.
-Päätös pysäyttää rauhanneuvottelut siksi kunnes vaalit ovat ohi, ja tämä ei ole ensimmäinen kerta kun neuvotteluja ja aiempien päätösten toimeenpanoa lykätään. Barak on kuuluisa siitä, että hän haaskaa aikaa, Arafat sanoi Gazassa.

Barakin mukaan tässä vaiheessa on liian varhaista arvioida, miten ennenaikainen pääministerinvaali vaikuttaa rauhanprosessiin. Hän toisti sunnuntaina, että Israelin on yritettävä hillitä väkivaltaisuuksia ja luoda näin mahdollisuuksia rauhanneuvottelujen aloittamiselle uudelleen.

Murha Jerusalemissa


Arafatin johtama Fatah-järjestö syytti Israelia paikallisjohtajansa salamurhasta Betlehemin lähellä. Fatahin mukaan 25-vuotias mies surmattiin Beit Jalassa viime yönä. Israelin armeijan mukaan mies ammuttiin, kun hän oli asettamassa pommia.

Israelin armeija kiristi jälleen tänään liikkumista koskevia määräyksiä Länsirannalla. Radiotietojen mukaan palestiinalaiset yksityisajoneuvot eivät saa liikkua maanteillä ellei kyydissä ole vähintään yhtä naishenkilöä. Armeijan tiedottaja ei heti vahvistanut tietoa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.