Mainos

Barak vahvisti Israelin nopean vetäytymisen

Israelin pääministeri Ehud Barak on vahvistanut, että Israel vetää kaikki joukkonsa Libanonista muutaman päivän kuluessa. Alunperin takarajaksi joukkojen vetämiselle oli määrätty heinäkuun alku.

Ehud Barak - Israelin paaministeri

Suurin osa Israelin joukoista on jo lähtenyt Etelä-Libanonista. Samalla Hizbollah-sissien kerrotaan edenneen useisiin israelilaisten valvonnasta vapautuneisiin kyliin, mm. Naqouraan, missä sijaitsee YK:n rauhanturvajoukkojen päämaja.

Sadat vapautuneilla alueilla asuvat kristityt ovat paenneet Israelin joukkojen vanavedessä. Kristityt pelkäävät ääri-islamilaisten Hizbollah-sissien mahdollisia iskuja. Myös Pohjois-Israelissa asukkaat on komennettu pommisuojiin Hizbollahin mahdollisten iskujen varalta.

Israel on miehittänyt Etelä-Libanonia jo 22 vuotta.

Suomalaispataljoonalla rauhallista

Libanon-Israelin turvallisuusvyöhyke

Etelä-Libanonissa toimivan suomalaisen YK-rauhanturvapataljoonan alueella on ollut tänään rauhallista. Komentaja Jukka Haaksialan mukaan ylimääräisiin varotoimiin ei ole ollut aihetta ryhtyä, joskin tarpeetonta liikkumista omien asemien ulkopuolella pyritään välttämään. Välikohtauksia ei ollut esiintynyt, pikemminkin tunnelma oli ollut juhlinnan sävyttämä.

Suomalaisten alueella israelilaisten vetäytyminen alkoi Haaksialan mukaan jo aiemmin kuin muualla: Israel luovutti asemansa liittolaiselleen Etelä-Libanonin armeijalle (SLA) viime viikolla, ja SLA poistui alueelta sunnuntaina. Puolet suomalaispataljoonan valvonta-alueesta on ollut ns. vapaata Libanonia, kun taas toisen jääkärikomppanian alueella tilanne on ollut tähän saakka Israelin ja sen liittolaisten valvonnassa. Komentaja Haaksialan mukaan israelilaisvyöhykkeelle on palannut jo satoja siviilejä, heidän mukanaan myös vastarintaliikkeen taistelijoita.
-Mutta he (taistelijat) eivät ole pyrkineet millään tavalla profiloitumaan vastarintaliikkeen jäseniksi, Haaksiala kertoi.

Varsinainen asukkaiden massamuuttopäivä koettiin eilen. Rauhanturvaajat yrittivät hillitä muuttovirtaa, koska asukkaiden turvallisuutta ei arvioiden mukaan kyetty takaamaan. Asukkaat kuitenkin työntyivät väkisin takaisin kotikonnuilleen rauhanturvaajien estelyistä huolimatta. Haaksialan mukaan tilanne pysyi onneksi rauhallisena.
-Pöydät ja tuolit kannettiin heti pihalle ja ihmiset halailivat sukulaisiaan, joita eivät olleet nähneet vuosiin. Ilo oli vilpitöntä ja suhtautuminen oli ystävällistä myös YK-joukkoja kohtaan, Haaksiala kuvaili eilisen tunnelmia.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.