Mainos

Barak tapasi Yhdysvaltain johtoa

Yhdysvalloissa vieraileva Israelin tuore pääministeri Ehud Barak on jatkanut neuvottelukierrostaan Yhdysvaltain korkeimman johdon kanssa.

Barak keskusteli aamulla ulkoministeri Madeline Albrightin kanssa ja lupasi, että kaikki arabien kanssa tehdyt sopimukset täytetään, mukaanlukien vetäytyminen Länsirannalta. Albright sanoi, että hän matkustaa alueelle ensi kuussa ja tekee kaiken voitavansa saadakseen rauhanprosessin toimimaan. Myöhemmin Barak tapasi Pentagonissa puolustusministeri William Cohenin.

Barak ja presidentti Bill Clinton keskustelivat eilen Valkoisessa talossa kahden ja puolen tunnin ajan, minkä jälkeen he siirtyivät presidentin loma-asunnolle Camp Davidiin. Epävirallisten keskustelujen arveltiin kestäneen pitkälle yöhön.
Clintonin ja Barakin tapaamisista on tihkunut vain vähän tietoja julkisuuteen, mutta keskusteluja on luonnehdittu erittäin positiivisiksi.

Toiveikkuus lisääntynyt

Kaikenkaikkiaan optimismi Lähi-Idän rauhanneuvottelujen edistymisestä on lisääntynyt, sillä Barak on antanut ymmärtää, että hän on valmis aloittamaan neuvottelut Libanonin, Syyrian sekä palestiinalaisten kanssa jo lähiviikkoina. Barakin sanotaan olevan valmis tuskallisiinkin kompromisseihin Syyrian kanssa Israelin hallussa olevista Golanin kukkuloista.

Ei ole myöskään mikään salaisuus, että presidentti Clinton on erittäin innokas puskemaan Lähi-idän rauhanprosessia eteenpäin; pysyvän rauhan luominen olisi suuri ulkopoliittinen voitto Clintonin ulkopolitiikalle.
Ulkoministeriön puhemiehen James Rubinin mukaan Yhdysvallat toivottaa tervetulleeksi myös kaiken ulkopuolisen avun Lähi-idän rauhanprosessissa, mutta maassa ei uskota, että ulkopuolisesta välittäjästä on apua. Rubin viittasi Jasser Arafatin ehdotukseen siitä, että presidentti Martti Ahtisaari voisi olla hyvä rauhanneuvottelija. Yhdysvallat uskoo olevansa hyödyllisin välittäjä rauhanneuvotteluissa.

Pääministeri Ehud Barak lähti tänään New Yorkiin tapaamaan Yhdysvaltain tärkeimpiä juutalaisryhmiä ja palaa takaisin Washingtoniin sunnuntaina, jolloin hän osallistuu Valkoisen talon juhlapäivälliselle. Neuvotteluja Clintonin kanssa jatketaan maanantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.