Mainos

Barak puolustusministeriksi

Israelin väistyvä pääministeri Ehud Barak on suostunut puolustusministeriksi pääministeri Ariel Sharonin tulevaan hallitukseen.

Barakista puolustusministeri

Uutistoimisto AFP:n mukaan asiasta kertoi Israelin televisio, joka lainasi Barakia lähellä olevia lähteitä.

Barak on ollut puolustusministerinä myös omassa hallituksessaan pääministerin viran ohessa. Barakin ja Sharonin oli Likud-puolueen lähteen mukaan määrä jatkaa hallitusneuvotteluja puolustusministeriössä illalla.

Barak oli aiemmin päivällä kertonut televisiolle, että työväenpuolueen ja Likudin yhteishallitus on melkein koossa ja että keskusteluja käydään enää muutamista yksityiskohdista. Hän ei ollut vielä päivällä varma, meneekö hän itse mukaan hallitukseen.

Ariel Sharon

Barakin epäröinti johtui siitä, että hän ehti jo ilmoittaa vetäytyvänsä politiikasta kärsittyään murskatappion Sharonille helmikuun 6. päivän pääministerinvaaleissa. Pääministeriksi valittu Sharon tarjosi Barakille puolustusministerin tehtäviä jo vaali-iltana eikä Barak silloin torjunut tarjousta.

Yöllinen tulitaistelu Gazassa


Väkivaltaisuudet jatkuivat myös tänään, mikä lisäsi pelkoa Lähi-idän tilanteen ryöstäytymistä käsistä. Israelin joukot ampuivat armeijan mukaan koko yön kestäneen tulitaistelun päätteeksi palestiinalaismiehen tämän yritettyä tunkeutua Gazan kaistalla sijaitsevaan juutalaiseen siirtokuntaan.

Välikohtaus sattui Gazan eteläosassa sijaitsevassa Kfar Daromin juutalaissiirtokunnassa. Israelin armeijan mukaan ammuttu oli palestiinalaispoliisi, jolla oli kädessään rynnäkkökivääri ja koraani. Uusin kuolonuhri nosti palestiinalaisuhrien määrän 337:ään. Syyskuun lopussa alkaneissa väkivaltaisuuksissa on lisäksi kuollut 61 israelilaista, 13 Israelin arabia ja yksi saksalainen.

Radio: Bussisurma harkittu

Eilen tapahtuneen bussisurman uhrit on haudattu. Israel kiristi samanaikaisesti Länsirannan ja Gazan saartoa entisestään ja peruutti joitakin aiempia myönnytyksiä.

Bussia kuljettanut palestiinalaismies Ala Khalil Abu Olba - 35-vuotias viiden lapsen isä - on Israelin radion mukaan myöntänyt, että teko oli harkittu. Hän sanoi tulleensa Israeliin nimenomaan tehdäkseen iskun. Perheen mukaan kyseessä oli kosto yli satojen palestiinalaisten surmasta syyskuussa alkaneissa levottomuuksissa.

Israelin valtion bussiyhtiön palveluksessa oleva Abu Olba oli viisi vuotta kuljettanut palestiinalaisia työläisiä Gazan ja Israelin välillä surmatessaan keskiviikkona bussillaan kahdeksan ihmistä Tel Avivin lähellä. Surmansa sai neljä israelilaista naissotilasta, kolme miessotilasta ja naissiviili. Seitsemäntoista ihmistä loukkaantui.

Arafat syytti Israelia

Väkivaltaisuudet ovat entisestään kiihtyneet Sharonin maanvyörymäisen voiton jälkeen. Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat syytti Israelia selkkauksen kärjistämisestä sekä rauhan ja Lähi-idän vakauden vaarantamisesta.

Turkista ja arabimaista palannut Arafat kiitti Yhdysvaltain presidenttiä George Bushia tämän kehotettua kumpaakin puolta pidättymään kostoiskuista.

Rauhanturvajoukkoja

Palestiinalaisten tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo on puolestaan vaatinut kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja hillitsemään Israelin ja palestiinalaisten välisiä väkivaltaisuuksia.

Palestiinalaisviranomaiset esittävät YK:lle tällaisen pyynnön jo lähes neljä kuukautta sitten jatkuneiden väkivaltaisuuksien alussa, mutta eivät ole vieläkään saaneet vastausta, Rabbo totesi Jordanian radiolle.

Sharonin mahdollinen pääministeriksi tulo on herättänyt epäluuloja Israelin arabinaapurien keskuudessa. Syyrian presidentti Bashar al-Assad on tehnyt useita vierailuja tarkoituksenaan "solidaarisuuden kokoaminen Israelia vastaan". Myös Egyptin presidentti Hosni Mubarak ja Jordanian kuningas Abdullah II ovat keskustelleet Israelin ja palestiinalaisten tilanteesta.

Israelin hallitus Internetissä
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.