Mainos

Barack Obama on monelle yhä tuntematon ehdokas

Demokraattien presidenttiehdokkaan kannatusluvut eivät ole nousseet ennakoituihin mittoihin.

Yhdysvaltain demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas, senaattori Barack Obama nauttii valtaisasta kansansuosiosta. Medianäkyvyys ei ole kuitenkaan kääntynyt niin reippaaksi johtoasemaksi mielipidemittauksissa kuin on ennakoitu. Valkoisen talon ja presidentti George W. Bushin syvän epäsuosion oli oletettu näkyvän selkeämmin Obaman kannatusluvuissa.

Yhdeksi syyksi on ounasteltu sitä, ettei Yhdysvaltain musta väestönosa ole ottanut häntä omaksi ehdokkaakseen. Toisaalta taas uumoillaan, ettei häntä tunneta riittävän hyvin.

-Barack Obama on uusi tyyppi, uusi kasvo, josta monet eivät olleet kuulleet ennen kuin vasta noin vuosi sitten, selittää poliittinen toimittaja ja analyytikko Steve Handelsman.

Hänen mukaansa Obama on tuttu julkisuudesta, mutta häntä ei tunneta vielä riittävän hyvin ihmisenä ja poliitikkona.

-Ja nyt ei äänestetä Bushia tai Dick Cheneytä, nyt äänestetään uutta presidenttiä.

Riittävän musta ehdokas

Marylandin mustat äänestäjät tuntuvat olevan samaa mieltä

-Monet eivät tunne häntä vielä kovinkaan hyvin ja lisäksi monet äänestäjät eivät ole vielä päättäneet kannastaan, selittää Thurmont Roberts.

Roberts ja monet muut Bowiessa sijaitsevassa parturiliikkeessä asioivat mustat ovat sitä mieltä, että mediapuheet Obaman "liiasta valkoihoisuudesta" ovat pötyä. Obaman isähän on kenialainen ja äiti valkoihoinen amerikkalainen.

-Kuinka musta on riittävän musta, nauraa parturi Greg Lawes. -Musta on musta.

Analyytikko on hieman varovaisempi arvioissaan.

-Hän ei ole samanlainen kuin valtaosa mustista, mutta hän näyttää mustalta, ja hän on omaksunut afrikan-amerikkalaisten kulttuurin, selittää Handelsman.

-Koskaan aiemmin ei ole ollut mustaihoista, joka olisi näin lähellä presidenttiyttä, koskaan ennen ei ole ollut ehdokasta, jolla olisi epätavallinen ulkomaalaiselta kuulostava nimi kuten Barack tai Obama, puhumattakaan Barack Obamasta, hän muistutti.

Valkoiset miehet vierastavat

Handelsmanin mukaan Obama vetoaa hyvin valtaosaan Yhdysvaltain mustista, mutta republikaaneja tavallisesti äänestävät mustat ryhmät pysyvät nytkin republikaanien kannalla. Hänen mukaansa Obaman suurin ongelma on se, että valkoihoiset miehet vierastavat häntä ehdokkaana. -Bill Clintonilla oli sama ongelma, ja silti hän voitti, Handelsman kuitenkin muistutti.

Obaman heikko menestys mittauksissa huolettaa osaa mustaihoisista äänestäjistä. Greg Lawesin mukaan Obaman pitää pysyä asiassa, eikä miellyttää mediaa liikaa.

-Hänen pitää pysyä keskittyneenä, sillä jos hän ei keskity asiaansa, niin hän ei välttämättä häviä, mutta menettää aivan turhan paljon ääniä, Lawes huolehti. -Mutta hän voittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.