Mainos

Banin toivotaan parantavan Yhdysvaltain ja YK:n suhteita

Banin vastaehdokkaat ovat vetäytyneet kisasta, joten hänen valintaansa YK:ta kymmenen vuotta johtaneen Kofi Annanin seuraajaksi pidetään todennäköisenä.

Yhdysvallat toivoo, että YK:n uudeksi pääsihteeriksi valittaisiin eteläkorealainen Ban Ki Moon. Amerikkalaiset lataavat suuria odotuksia liittolaismaansa nykyiselle ulkoministerille.

George W. Bushin hallinto on ymmällä, mitä tehdä Pohjois-Korean kanssa. Pohjois-Korea ilmoitti viime tiistaina aikovansa tehdä ydinkokeen.

Ban on hankkinut kannuksensa juuri Koreoiden välisissä ja kuuden maan välisissä neuvotteluissa Pohjois-Korean kanssa. Washingtonin ja Pjongjangin välit ovat poikki, joten amerikkalaiset tarvitsisivat luottomiestä.

Ban kertoi Financial Timesin haastattelussa olevansa valmis matkustamaan Pohjois-Koreaan YK:n pääsihteerinä. Banin vastaehdokkaat ovat vetäytyneet kisasta, joten hänen valintaansa YK:ta kymmenen vuotta johtaneen Kofi Annanin seuraajaksi pidetään todennäköisenä.

Yhdysvaltain YK-suhteet ovat ristiriitaiset. Banin valinta keventäisi Bushin hallinnon taakkaa, jota riittää jo oman YK-suurlähettilään valinnassa.

Kovan linjan Boltonin tulevaisuus epäselvä

Bush nimitti reilu vuosi sitten suurlähettilääksi tiukan linjan miehenä tunnetun John Boltonin. Senaatti lykkäsi viime kuussa äänestystä hänen vuodenvaihteessa umpeutuvasta työsopimuksestaan.

64 entistä diplomaattia ja ulkoministeriön virkamiestä lähetti lainsäätäjille Boltonia vastustavan kirjeen. Diplomaatit sanoivat pelkäävänsä, että Bolton hankkii maalleen enemmän vihamiehiä kuin ystäviä YK:ssa.

Tuuheaviiksinen Bolton on aiemmin ehdottanut säästötoimina muun muassa YK-rakennuksen ylimpien kerrosten räjäyttämistä.

Viikonvaihteessa Columbia-yliopistossa puhuessaan hän sanoi YK:n kärsivän luottamuspulasta, huonosta johtamisesta, seksistä ja korruptiosta. Bolton haukkui myös YK:n varainhankintaa: kaksi kolmasosaa jäsenmaista vastaa yhteensä vain viidenneksestä YK:n vuosibudjetista.

Yhdysvallat maksaa YK-maista suurimpia jäsenmaksuja. Kongressissa on vaadittu jopa maksujen jäädyttämistä, mikäli YK:n uudistukset jäävät puolitiehen ja Irakin ruokaa öljystä -avustusohjelman väärinkäytökset jäävät selvittämättä.

Amerikkalaisia kuitenkin arvostellaan YK:ssa siitä, ettei heillä ollut tarjota selkeitä ehdotuksia reformeiksi. Etenkin republikaanipiireissä YK:ta syytetään keskustelukerhoksi, mutta rakentavia parannusehdotuksia ei ole esitetty.

Banin valinta pääsihteeriksi olisi Yhdysvalloille tervetullut jo siksi, että hän pitkän linjan diplomaattina tuntee henkilökohtaisesti amerikkalaisia poliitikkoja. Myös Bolton on puhunut Banista lämpimään sävyyn.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.