Mainos

Bangladeshissa äänestettiin innokkaasti

Bangladeshilaiset äänestivät ahkerasti maanantaina pidetyissä parlamenttivaaleissa. Toistakymmentä ihmistä loukkaantui yhdellä äänestyspaikalla puhjenneessa tappelussa, mutta muuten ensimmäiset vapaat vaalit seitsemään vuoteen näyttivät sujuvan ilman vakavia välikohtauksia.

Bangladeshia on kaksi viime vuotta hallinnut armeijan tukema väliaikaishallitus. Se nousi valtaan, kun vaalikamppailu tammikuussa 2007 repesi kymmeniä kuolonuhreja vaatineiksi väkivaltaisuuksiksi.

Maanantaina turvallisuudesta huolehti 50 000 sotilasta ja 600 000 poliisia. Noin 200 000 vaalitarkkailijasta 2 500 oli ulkomaisia.

Heitä jokaista tarvittiin, sillä reilun 140 miljoonan asukkaan Bangladeshissa on 81 miljoonaa äänioikeutettua ja äänestysprosentin ennakoitiin nousevan 70:een.

YK:n rahoittama digitaalinen järjestelmä poisti äänestäjäluetteloista 12,7 miljoonaa väärää tai tekaistua nimeä. Äänestäjien tuli todistaa henkilöytensä uusilla kuvallisilla henkilökorteilla.

Äänestyspaikoilla oli jonoja jo aamutuimaan.

- Olen ensikertalainen, eikä tunnelma voisi olla parempi. Se on juhlallinen. Tämä on hauskaa, kommentoi 21-vuotias Mamun Howlader pääkaupungissa Dhakassa.

Keski-ikäinen Mariam Faruqui vahvisti, että ilmapiiri on vapautuneempi kuin aikaisemmissa vaaleissa. Bangladesh itsenäistyi Pakistanista 1971.

- Aiemmin oli paljon laittomuuksia ja monet pelkäsivät äänestää suosikkiaan, Faruqui kertoi.

Sheikh Hasina voittamassa

Valta-asemaa parlamentissa tavoittelee kaksi naista, jotka molemmat ovat entisiä pääministereitä. Kumpikin on myös aikanaan tuomittu korruptiosta.

Sheikh Hasina Wajed johtaa Awami-liittoa ja Khaleda Zia Bangladeshin kansallispuoluetta. Hallituksen pääsee muodostamaan puolue, joka saa enemmistön 300-paikkaisesta parlamentista.

Illalla saatujen alustavien tulosten mukaan Sheikh Hasinan Awami-liitto oli voittamassa vaalit ja saamassa enemmistön parlamenttipaikoista.

Kumpikin pääehdokkaista on luvannut laskea ruuan hintaa. Bagladeshin asukkaista 45 prosenttia elää köyhyydessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.