Bandidos-kerhossa salanauhoitettu keskustelu kelpaa todisteeksi

Bandidos-moottoripyöräjengin kerhotiloissa salaa nauhoitettu keskustelu kelpaa todisteeksi oikeudessa.

Korkein oikeus linjaa tuoreessa päätöksessään tapausta, jossa poliisi kuunteli Bandidos MC Harjavalta -nimisen jengin kerhotiloja. Poliisi epäili jengin "presidenttiä", "varapresidenttiä" ja "sihteeriä" törkeistä huumerikoksista.

Kerhotiloista tallentui poliisin nauhoituksiin keskustelu, jonka perusteella se alkoi epäillä kerhon yhden jäsenen syyllistyneen henkirikokseen. Toisen jäsenen puolestaan epäiltiin hävittäneen surmatyöhön liittyviä todisteita ja syyllistyneen rikoksentekijän suojelemiseen.

KKO puntaroi sitä, voiko tallennetta käyttää suojelemisesta epäiltyä vastaan, koska poliisi oli saanut kuunteluluvan selvittäessään epäiltyä huumerikosta.

KKO katsoi, että käräjäoikeus oli antanut luvan kuunnella nimenomaan suojelemisesta epäiltyä jäsentä, kun hän oleskeli kerhotiloissa.

Poliisi kuunteli heppoisin perustein

Samaista kuuntelujupakkaa on puitu korkeinta oikeutta myöten jo aiemmin. KKO linjasi helmikuussa, että poliisi kuunteli motoristijengiä heppoisin perustein. Poliisi perusteli kuuntelulupaa sillä, että järjestäytyneen rikollisryhmän kriteerit täyttävän moottoripyöräkerhon jäsenten epäiltiin syyllistyneen suurten hasis- ja amfetamiinierien myyntiin ja välittämiseen. Poliisi epäili, että kauppa kävi kerhotiloissa, jossa olisi myös sovittu myyntiasioista.

Kokemäen käräjäoikeus myönsi luvan kerhotilojen mikittämiseen kuukaudeksi kerrallaan joulukuusta 2004 maaliskuuhun 2005. Korkeimman oikeuden mielestä käräjäoikeudessa ei esitetty seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä moottoripyöräjengin jäseniä törkeästä huumausainerikoksesta.

KKO kumosi kuunteluluvan

Poliisi teki törkeästä huumerikoksesta tutkintailmoituksen tammikuussa 2004 mutta haki lupaa tekniseen kuunteluun vasta saman vuoden lopulla. KKO:n mielestä asia oli ollut jo sen verran pitkään tutkinnassa, ettei kolmea motoristikerholaista olisi ollut poliisin lupavaatimuksessa kerrotuilla perusteilla syytä epäillä väitetystä rikoksesta. Korkein oikeus kumosi kuunteluluvan alkuvuonna.

Tiistaisen KKO:n ratkaisun mukaan epäiltyjen huumerikosten tutkinnassa nauhoitettua tallennetta saa kuitenkin käyttää todisteena rikoksentekijän suojelemista käsittelevässä jutussa. KKO:n mukaan tekninen kuuntelu ja tallenteen tiedon hankkiminen tehtiin laillisesti, voimassa olleen luvan nojalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat