Mainos

Banaaninviljelyn torjunta-aineista terveyshaittoja

Banaanintuotannossa käytetyt torjunta-aineet ovat aiheuttaneet banaanin päätuotantoalueella Costa Ricassa vakavia terveyshaittoja viljelmillä työskenteleville työläisille.

Työläisten oikeuksia ajavan costaricalaisen Asotrama-yhdistyksen edustaja, sosiologi Ileana Aguilar Morales kertoi tänään Helsingissä järjestetyssä seminaarissa, että torjunta-aineiden aiheuttamat akuutit myrkytykset ovat kasvaneet viime vuosina. Aineet ovat aiheuttaneet miesten steriliteettiä, synnynnäisiä epämuodostumia, allergioita ja vakavia ihotulehduksia. Yhdistys on hakenut korvauksia yli 12000:n haitoista kärsivän puolesta. Viranomaisten tilastojen mukaan puolet maahan tuoduista torjunta-aineista käytetään banaanintuotannossa. Vuonna 1996 torjunta-aineita käytettiin runsaat 20 kiloa viljeltyä hehtaaria kohden.

Työläiset joutuvat torjunta-aineille alttiiksi mm. torjunta-aineiden lentolevitysten aikana. Banaanityöläisenä työskennellyt Jorge Cespedes oli kokenut vakavan myrkytyksen viljelmällä käytetyn torjunta-aineen vuoksi, ja hänet oli todettu myös steriiliksi. Seminaariin osallistunut Cespedes kertoi, että mm. steriliteettiä aiheuttanutta torjunta-ainetta käytettiin vuosina 1960-78. Asotrama-yhdistys hakee kolmelta suurelta banaanintuottajalta, Chiquitalta, Dolelta ja Del Montelta, korvauksia terveyshaitoista kärsiville työntekijöille. Työntekijöiden asianajajat olivat vastoin työntekijöiden kantaa sopineet yhtiöiden kanssa noin 5000 markan suuruisesta henkilökohtaisesta korvauksesta, jota työntekijät pitävät riittämättömänä.

"Kuluttajilla osavastuu"

Chiquita-yhtiötä edustanut johtaja Enrique Wasques korosti seminaarissa, että yhtiön banaaniviljelmillä on käytetty ja käytetään vain sellaisia torjunta-aineita, joiden käyttö sallitaan Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Terveydelle haitallisen Nemagon-aineen käyttö lopetettiin hänen mukaansa heti, kun viitteitä sen haittavaikutuksista saatiin, kertoi Wasques. Käyttö loppui v. 1977, pari vuotta ennen kuin laki sitä edellytti. Wasquesin mielestä kuluttajat ovat osavastuussa torjunta-aineiden käytöstä, koska kuluttajien vaatimien virheettömien banaanien viljely edellyttää torjunta-aineiden käyttöä. Chiquita pyrkii hänen mukaansa vähentämään viljelmillään hyönteismyrkkyjen ja rikkaruohomyrkkyjen käyttöä parantamalla tuotantomenetelmiä ja aineiden levitysmenetelmiä. Näin hyönteismyrkkyjen käyttö on saatu puolitetuksi. Yhtiön viljelmillä on Better bananas -sertifikaatti, joka asettaa vaatimuksia mm. vaarallisten aineiden käsittelylle ja työntekijöiden työoloille ja terveydelle. Chiquita hallitsee yhdessä Del Monten ja Dolen kanssa banaanin maailmankauppaa. Costa Rica on Ecuadorin jälkeen maailman suurin banaanintuottaja. Banaanintuotannon terveyshaittoja käsitellään TV 2:ssa esitettävässä dokumentissa, jonka päähenkilö on Jorge Cespedes. Ohjelman tekijät saivat rahoitusta ulkoministeriön kehitysyhteistyöosastolta ja ympäristöministeriöltä. Dokumentin on tuottanut ja ohjannut Petteri Saario, ja ohjelman käsikirjoittaja ja toimittaja on Jaana Kanninen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.