Mainos

Banaanien hinta nousee taas?

Banaanien hinta uhkaa nousta entisestään. Euroopan Unioni joutuu uusimaan banaanien tuontijärjestelmää, ja tässä yhteydessä aiotaan nostaa dollaribanaanien tullia. Asia on tänään esillä maatalousministerien kokouksessa Brysselissä.

Ennen EU-jäsenyyttä Suomessa syötiin halpoja dollaribanaaneita, joita ylikansalliset yhtiöt viljelevät Latinalaisessa Amerikassa. Nykyisin EU määrää, mistä banaaneita saa tuoda ja miten paljon. EU:n rajoitusten vuoksi Suomeen tuodaan selvästi vähemmän banaaneita kuin aikaisemmin, ja niiden kilohinta on noussut kolmanneksella.

EUn tuontirajoitusten tarkoituksena on tukea tiettyjen kehitysmaiden sekä eräiden EU-maiden banaaniviljelyä. Etenkin Ranska ja Britannia haluavat suojella entisiä siirtomaitaan. Maailman kauppajärjestö WTO on kuitenkin vaatinut EU:ta lopettamaan tiettyjen maiden suosimisen. Jatkossa tuontilupia joudutaankin jakamaan uudella tavalla. Banaanikauppaa ei kuitenkaan vapauteta kokonaan, vaan EU pitää edelleen tiukasti kiinni tuontikiintiöistä.

Suomen mielestä kiintiöistä pitäisi luopua tai niitä pitäisi ainakin suurentaa, jotta hinnat laskisivat. Kehitysmaiden banaanintuottajia haluttaisiin avittaa enenmmin suoralla tuella.
(MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.