Ban Ki-moon enteilee läpimurtoa ilmastoneuvotteluissa

YK:n pääsihteeri uskoo, että ilmastonmuutoksen torjumiseen on löytymässä poliittista tahtoa. Iranin presidentin Ahmadinejadin esiintyminen herätti New Yorkin YK-kokousyleisössä ristiriitaisia tunteita.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon enteilee läpimurtoa ilmastoneuvotteluissa. Hänen mukaansa New Yorkin kokouksen tunnelma kertoi siitä, että aika alkaa olla kypsä ilmastokysymyksiä koskeville päätöksille.

Ban Ki-moon piti yksipäiväisen kokouksen loppupuheenvuoron puoliltaöin Suomen aikaa.

Ilmastoneuvottelut maailman johtajien välillä jatkuvat Indonesian Balilla joulukuussa. Silloin on tarkoitus pohjustaa uutta, Kioton sopimuksen korvaavaa ilmastosopimusta.

Ahmadinejad esiintyi tyynenä

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad oli kutsuttu puhumaan Columbian yliopistoon New Yorkiin.

Osa amerikkalaisista oli raivoissaan siitä, että terroristien kannattajana ja holokaustin kieltäjänä tunnettu mies sai näin julkisen estradin mielipiteilleen. Presidentti otti kuitenkin lavalla näennäisen tyynen linjan.

- En ota huomioon tätä epäystävällistä kohtelua. Kerron teille, mitä minulla on sanottavaa ja sitten otan vastaan kysymyksiä ja vastaan niihin mielelläni, Ahmadinejad sanoi.

Iranin presidentti tapasi jo eilen YK:n pääsihteerin ja hän puhuu tänään järjestön yleiskokouksessa.

Avajaisissa puhuu myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush, jonka ennakoidaan peräänkuuluttavan rauhaa Lähi-itään.

Suomen puheenvuoro on huomenna. Sen pitää presidentti Tarja Halonen.

Halonen aloitti kokousurakkansa jo eilen, kun hän puhui ilmastokokouksessa. Halosen lisäksi New Yorkissa ovat ulkoministeri Ilkka Kanerva ja ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen.

Heillä kaikilla on melkoinen lista korkean tason tapaamisia viikon aikana.

(MTV3-STT-AFP-TT)

Lue myös:

    Uusimmat