Mainos

Bamin tuhojen raivaaminen loppusuoralla

Raivaus- ja etsintävaihe Bamin maanjäristysalueella Iranissa alkaa olla ohi, ja avustusjärjestöt aloittavat varojen keräämisen asukkaiden perustarpeiden turvaamiseksi.

Avustusjoukkojen ponnistukset Bamin maanjäristysalueella Iranissa ovat tänään alkaneet suuntautua henkiinjääneiden etsimisestä ja raunioiden raivaamisesta pysyvämpien suojien rakentamiseen ja olojen vakiinnuttamiseen.

Useat avustusjärjestöt ovat alkaneet pystyttää telttakyliä, joihin noin 40 000 kodittomaksi jäänyttä maanjäristyksen uhria voidaan siirtää asumaan turvallisempiin olosuhteisiin. YK:n paikallisen koordinaattorin Frederick Lyonsin mukaan raivaus- ja etsintävaihe on ohi, ja maailmanjärjestö alkaa kerätä varoja Bamin asukkaiden perustarpeiden, kuten veden ja ruoan, turvaamiseen. -Näin on luonnollista menetellä raivausvaiheen jälkeen, Lyons sanoi.

Lyonsin mukaan pelättyjä kulkutautiepidemioita ei Bamissa ole vielä esiintynyt. Viikko sitten tapahtuneessa maanjäristyksessä arvioidaan kuolleen noin 30 000 ihmistä. Myös loukkaantuneita arvioidaan olleen noin 30 000, joista ainakin 8 500 on edelleen sairaalahoidossa.

Iranin Punainen Puolikuu on aloittanut sänkyjen siirtämisen paikalliseen sairaalaan, johon tilapäisten kenttäsairaaloiden potilaat siirretään. Tarkoituksena on, että kaikki tilapäiset sairaalat puretaan lähimmän kuukauden kuluessa.

USA:n ja Iranin välillä ei lähentymisen merkkejä


Toiveet Iranin ja Yhdysvaltain välien lämpenemisestä Yhdysvaltain tarjoaman humanitaarisen avun myötä tuntuivat valuvan hiekkaan eilen ja tänään. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tähdensi puheessaan Texasissa, että tilapäiset helpotukset Iranin vastaisissa pakotteissa on tarkoitettu vain humanitaarisen avun toimittamiseen, eikä kysymyksessä ole minkäänlainen viesti Iranin hallitukselle.

Bush sanoi myös, että maiden välisten suhteiden parantumisen ehtona on Iranissa olevien al-Qaidan jäsenten luovuttaminen Yhdysvalloille, ydinaseohjelmasta luopuminen ja poliittisten uudistusten aloittaminen.

Teheranissa puolestaan kovan linjan ajatollah Ahmad Janati kutsui Bushia "pahaksi" ja sanoi Yhdysvaltain yrittävän käyttää maanjäristystä poliittisten päämäärien ajamiseen. Janati viittasi myös Iranin presidentin Mohammad Khatamin tiistaiseen lausuntoon, jonka mukaan Yhdysvaltain edustajat "puhuvat paljon hölynpölyä" eikä humanitaarista apua tulisi pitää maiden välisen rauhan airuena.

Yhdysvallat katkaisi välinsä Iraniin pian vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.