Mainos

Baltit, Ukraina ja Puola haluavat Naton laajenevan

Baltian maiden, Ukrainan ja Puolan presidentit tähdensivät huippukokouksessaan Tallinnassa, että Naton tulisi pitää ovensa avoinna kaikille sen jäsenyyttä haluaville vielä ensimmäisen laajentamiskierroksen jälkeenkin.

Lennart Meri, Guntis Ulmanis, Algirdas Brazauskas, Leonid Kutshma ja Aleksander Kwasniewski vahvistivat siten yhteisen näkemyksensä. He sanoivat julkilausumassaan, että halukkaat maat tulisi kutsua Natoon sitä mukaa kun ne täyttävät jäsenyyden vaatimukset. Presidentit tähdensivät, että jokaisella valtiolla on oikeus valita turvallisuutensa takaavat keinot - mukaanlukien liittosopimukset.

Naton ja Venäjän sopimusta kiiteltiin

Presidentit ilmaisivat tyytyväisyytensä siihen, että Nato ja Venäjä allekirjoittivat Pariisissa perusasiakirjan keskinäisistä suhteistaan. Heidän mielestään se edistää keskinäistä luottamusta, turvallisuutta ja vakautta euro-atlanttisella alueella.

Kokoukseen osallistuneista maista ainoastaan Kwasniewskin Puola on vahva jäsenehdokas Tshekin ja Unkarin lisäksi Naton ensimmäisellä laajentumiskierroksella. Kwasniewski sanoi lehdistötilaisuudessa toivovansa, että Naton laajentamisprosessi käynnistyisi mahdollisimman pikaisesti ja että se jatkuisi myös ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Leonid Kutshman johtama Ukraina ei halua Naton jäseneksi, mutta valmistelee yhteistyösopimusta sotilasliiton kanssa.

Nato-harjoitus Paldiskissa

Presidentti Lennart Meri sanoi Viron isännöivän kesällä järjestettävää Nato-harjoitusta. Harjoitus pidetään 14.-15. heinäkuuta Paldiskissa Viron pohjoisrannikolla ja siihen osallistuu balttien lisäksi joukkoja myös Suomesta, Ruotsista ja Ukrainasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.