Mainos

Baltian maat valmiita Emuun

Baltian maat ovat valmiita siirtymään rahaliitto Emuun nopeassa tahdissa EU:hun liittymisen jälkeen. Euron maat pyrkivät ottamaan käyttöön jo kolmen-neljän vuoden kuluttua.

Jos Baltian maiden tavoitteet toteutuvat, niin kolmen vuoden kuluttua turisti ei enää joudu miettimään Viron kruunun kurssia esimerkiksi Tallinnan ostoskaduilla. Viron ja Liettuan tavoitteena on ottaa euro käyttöön vuonna 2007, Latvia seuraisi perässä vuotta myöhemmin. Rahaliiiton kannalta Baltian maat ovat tulevista jäsenmaista ongelmattomimpia.

- Eli inflaatio on alhainen, pitkät korot on alhaalla, velkaa on hyvin vähän ja julkisen sektorin alijäämät on hyvin pieniä, varsinkin unkariin ja tsekkiin verrattuna eli siinä mielessä mitään isoja ongelmia ei ole näköpiirissä, sanoo ekonomi Iikka Korhonen Suomen pankista.

Maat ovat säilyttäneet alhaisen velka-asteen, koska Neuvostoliiton hajotessa Venäjä otti velat kontolleen. Myös maiden julkisen talouden alijäämä jää alle kolmen prosentin.

- Tää rahaliiton jäsenyys ja maastrichtin kriteerit, ne on voimakas kannustin sihen että se alijäämä pidetään pienenä, Korhonen lisää.

Etenkin Viron mutta myös Latvian ongelmana on kuitenkin se, että kotimaisen kysynnän voimakkuus on kasvattanut vaihtotaseen vajetta. Siksi Viron hallituksen kaavailuja tuloveroprosentin alentamisesta ei pidetä rahaliiton kannalta edullisena.

- Mun henkilökohtanen käsitys on että varsinkin tällasessa tilanteessa missä ulkonen tasapaino on niin pahasti järkkynyt niin viron ei pitäis laskea verojaan ihan makrotaloudellisen vakauden perusteella, Korhonen arvelee.

(MTV3)

(Talousuutiset 27.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.