Baltian maat saivat Pohjoismailta tukea Nato-jäsenyydelleen

Kolme Baltian maata saivat selväsanaista tukea pyrkimyksilleen päästä Naton jäseniksi, kun Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit tapasivat tänään Kööpehaminassa.

Kokousta isännöinyt Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen kertoi kokouksen yhteisenä toiveena, että ensi vuoden marraskuussa pidettävässä Naton huippukokouksessa saadaan aikaan selvät johtopäätökset ja että ne koskevat myös kolmea Baltian maata.

Pääministeri Paavo Lipponen totesi myöhemmin, ettei Suomen puolelta asiassa ole mitään uusia linjauksia. Lipposen mukaan pääministerit saivat kuulla, millaisia käsityksiä Baltian maiden jäsenyydeswtä muissa, varsinkin suurissa Nato-maissa esiintyy.

Keskustelussa oli tullut myös ilmi, että Baltian maissa oli kiinnitetty huomiota Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin lausuntoon, joka oli tulkittu selvästi Baltian maiden Nato-jäsenyyttä puoltavaksi.

Pääministerit vakuuttivat Pohjoismaiden ja Baltian maiden sitoutumista terrorismin vastaiseen taisteluun. Pääministeri Poul Nyrup Rasmussen muistutti maiden yhteistyöstä järjestäytynyttä rikollisuutta kuten huumeita, naiskauppaa ja rahanpesua vastaan. Hän huomautti, että terrorismilla on usein yhteyksiä tämäntyyppiseen rikollisuuteen.

Pohjolan ja Baltian maiden pääministerit toi Kööpenhaminaan huomenna alkava Pohjoismaiden neuvoston istunto. Lipponen piti mahdollisena, että hän keskustelee sen yhteydessä vielä Norjan uuden pääministerin Kjell Magne Bondevikin kanssa telakkayhtiö Kvaernerin tilanteesta.

Suomessa Metallityöväen liitto on perännyt valtion tukea Kvaernerin edelleen omistamalle Masa Yardsille. Lipposen mukaan hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on saanut tietoa Masa Yardsin tilanteesta, mutta Norjan hallituksen kanssa asiasta ei ole keskusteltu.

Toimintatapoja uudistetaan


Pohjoismaiden neuvoston kolmipäiväisessä istunnossa on tarkoitus uudistaa neuvoston toimintatapoja niin, että sen työ nivoutuisi paremmin yhteen kansallisten parlamenttien toiminnan kanssa. Tarkoituksena on myös lisäksi mm. arvioida Pohjoismaiden yhteistyötä EU-asioissa sekä lähialueyhteistyön tilaa Baltian maiden ja Venäjän kanssa.

Ennakkoarvioiden mukaan ajankohtainen kansainvälinen kriisi tulee heijastumaan myös kansanedustajien keskusteluissa neuvoston kokouksessa. Taistelu terrorismia vastaan askarruttaa päättäjiä myös Pohjoismaissa.

Vuonna 1952 perustettu Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien yhteistyöelin. Neuvosto vaalii Pohjoismaiden yhteistyötä ja tekee aloitteita sen edelleen kehittämiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat