Mainos

Baltian maat ja USA allekirjoittivat perussopimuksen

Baltian maiden ja Yhdysvaltain presidentit allekirjoittivat tänään maiden suhteet määrittelevän perussopimuksen, jossa todetaan neljän maan yhteiset arvot ja periaatteet ja niiden näkemys Euroopan tulevaisuudesta. Sopimus ei sisällä Yhdysvaltain turvatakuita Baltian maille, mutta Yhdysvallat lupaa kuitenkin tukea niiden pääsyä Natoon.

Sopimus ei ole juridisesti sitova, vaan julkistuksenomainen ja poliittisesti velvoittava. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ehdotti perussopimuksen solmimista viime kesänä, kun Baltian maat jätettiin pois Naton ensimmäisestä laajentumisvaiheesta. Sopimuksen allekirjoittivat Valkoisen talon juhlallisessa tilaisuudessa presidentti Bill Clinton ja Viron, Latvian ja Liettuan presidentit Lennart Meri, Guntis Ulmanis ja Algirdas Brazauskas. Baltian presidentit olivat jo etukäteen kertoneet lehdistölle, ettei sopimus korvaa heidän maidensa Nato-jäsenyyttä, mutta kuitenkin lähentää niitä Natoon. Washington Post puolestaan määritteli sopimuksen lohdutuspalkinnoksi Naton ulkopuolelle jätetyille balteille.

Baltian maissa sopimusta pidetään joka tapauksessa historiallisesti tärkeänä asiakirjana, joka sitoo ne peruuttamattomasti länteen. Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski, jonka maa kelpuutettiin kesällä neuvottelemaan Nato-jäsenyydestä, kommentoi Varsovassa sopimusta toteamalla, että se osoittaa Naton ovien olevan yhä auki Baltian maille. Samaa on myös Yhdysvallat vakuuttanut.

Venäjä epäilee

Venäjä, joka vastustaa jyrkästi Baltian-maiden Nato-jäsenyyttä, on suhtautunut sopimukseen epäröiden. Venäjän ulkoministeriön edustaja sanoi eilen, että Venäjä toivottaa tervetulleeksi kaikki askeleet, jotka tähtäävät avoimen, tasa-arvoisen ja hyvään naapuruuteen perustuvan yhteistyön kehittymiseen Baltiassa kunhan tuo yhteistyö on osa jakamattoman Euroopan rakentamista. Venäjän presidentti Boris Jeltsin on aiemmin ehdottanut Baltian maille turvallisuustakuita, jotka ne ovat torjuneet. Tarjous on Venäjän ulkoministeriön mukaan edelleen voimassa.
(STT-BNS-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.