Mainos

Baltian maat houkuttelevat suomalaisia elokuvantekijöitä

Valtaosa suomalaisista elokuvista kuvataan kesällä. Kuvauksia tehdään yhä enemmän Baltian maissa halvan hintatason vuoksi.

Suomen elokuvasäätiö huolehtii siitä, että kotimaisen elokuvan monipuolisuus säilyy.

– Elokuvan monipuolisuus on nimenomaan meidän tukipolitiikan yksi päämäärä ja lähtökohta, sanoo tuotanto- ja kehitysjohtaja Petri Rossi Suomen elokuvasäätiöstä.

Erityisesti komediat tavoittelevat näitä suuria yleisöjä. Johanna Vuoksenmaa kuvaa elokuvaa aikuisten kesäleiristä ja Taavi Vartia Kreikan saarelle sijoittuvaa humoristista toimintaseikkailua.

Suomessa tehdään enemmän elokuvia alkuperäiskäsikirjoitusten kuin romaanien pohjalta.

 – Toki nyt on tulossa Kätilö ja tämmöisiä. Me tuemme hyvin voimakkaasti käsikirjoittamista, että alkuperäiskäsikirjoituksia saataisiin, koska ne ovat ajassa kiinni, Rossi kertoo.

Elokuvayhteistyö Baltian maiden kanssa on viime vuosina vilkastunut.

– Yksi syy siihen on tietenkin, että hintataso on alempi, mutta myös se, että liettualaiset saivat veroinsentiivin, jolla he tukevat sinne tulevia tuotantoja rahoituksen muodossa ja se vaikuttaa kyllä tuottajan valintaan, että minne hän menee.

Härö kuvaa Virossa

Klaus Härö kuvaa uutta elokuvaansa Virossa, mutta hänelle kuvauspaikka oli ennen muuta tarinan sanelema. Hän ohjaa 1950-luvun Viroon sijoittuvaa Miekkailijaa. 

– Omat elokuvat ovat usein käsittelleet lasten ja vanhempien välisiä suhteita ja tässä Elokuvassa käsitellään opettajan ja oppilaiden välistä suhdetta. Tästä opettajasta, joka vähän vasten tahtoaan on joutunut pieneen kaupunkiin ja siellä voimistelunopettajaksi, niin hänestä tulee eräänlainen isähahmo näille isättömille lapsille, Härö kertoo.

Monikansallisissa tuotannoissa eri rahoittajat saattavat kiivaastikin pitää kiinni omista intresseistään.

– Tämmöistä hysteriaa ja vähän hermostuneisuutta saattaa syntyä matkan varrella, mutta ne ovat lähteneet mukaan sen takia, että se tarina on puhutellut heitä. Kun se sitten tuntuu, että nyt se on kohdillaan, niin kyllä siinä työrauha jotenkin laskeutuu sen projektin ylle, niin kuin Miekkailijan ylle on laskeutunut.

Useimmat nyt kesällä kuvattavat elokuvat saapuvat teattereihin keväällä 2015.

 

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.