Mainos

Baltia yhdistetään pohjoismaiseen sähköverkkoon

Tänään käyttöön vihittävä Estlink-kaapeli kulkee Suomen ja Baltian välillä. Fingridin mukaan kaapeli tulee Suomenkin kannalta tarpeeseen, sillä talven äkillisiä pakkashuippuja nykyinen sähkökapasiteetti ei kestä.

Sähkömarkkinoilla tehdään tänään historiaa, kun Suomen ja Baltian välinen sähkökaapeli vihitään käyttöön.

Runsaan 100 kilometrin pituinen Estlink-kaapeli yhdistää Baltian maat ensimmäisen kerran pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin.

Kaapeli on maksanut noin 110 miljoonaa euroa. Suomalaisista sähköyhtiöistä mukana ovat Pohjolan Voima ja Helsingin Energia. Kaapeliyhteys antaa Suomelle uuden kanavan sekä ostaa että myydä sähköä. Sähkön suunnan määrää hinta.

Kaapelista noin 75 kilometriä kulkee meren alla.

Äkilliset pakkaset pakottaisivat sähkön säännöstelyyn

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Timo Toivonen arvioi, että 350 megawatin Estlink-sähköyhteys tulee myös talvea ajatellen erittäin hyvään tarpeeseen.

Toivosen mukaan sähkönkulutusta joudutaan nimittäin todennäköisesti rajoittamaan, jos Suomeen ja Ruotsiin tulee äkillinen pakkaskausi.

- Tilanne vaikuttaisi todennäköisesti myös Venäjälle, ja se johtaisi Venäjän sähkön tuonnin rajoittamiseen. Venäjä on ilmoittanut rajoittavansa sähkön vientiä Suomeen 400 megawatilla, mikäli heillä tulee huolto-ongelmia, Toivonen toteaa.

Sähköhuolto tulee olemaan erittäin kireällä, mikäli pakkaset yllättävät, kuten on käynyt pari kertaa aikaisemmin.

Syynä sähköpulaan on se, että Suomen kapasiteetti ei ole riittävä mahdollisen pakkaskauden aiheuttaman kulutushuipun kattamiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.