Mainos

Balkanilla kiehuu jälleen

Levottomuudet Makedonian ja Kosovon rajalla ovat lisääntyneet.

Makedonia ilmoitti tänään sulkeneensa Kosovon vastaisen rajansa sen jälkeen, kun kolme makedonialaista sotilasta sai surmansa sunnuntaina lähellä rajakylää.

-Olemme sulkeneet kaikki rajatarkastuspisteet Kosovon rajallamme tiukentaaksemme turvallisuustoimia ja eristääksemme alueen, sanoi sisäasiainministeriön tiedottaja Stevo Pendarevski. Kosovossa toimivien Kfor-rauhanturvajoukkojen edustajan mukaan kaksi sotilasta sai surmansa, kun heidän maastoautonsa ajoi miinaan Tanusevcin kylän lähistöllä. Poliisin mukaan yksi sotilas kuoli sala-ampujan luoteihin.

Makedonian mukaan Kosovon albaanitaistelijat ovat pitäneet Tanusevcin aluetta hallussaan yli kuukauden. Makedonian presidentti Boris Trajkovski tapasi ministereitä ja Nato-maiden suurlähettiläitä pian tapahtumien jälkeen. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj sanoi tukevansa Makedonian turvallisuusjoukkoja näiden taistelussa sissejä vastaan.

Etyjin lähettilään Carlo Ungaron mukaan Makedonian turvallisuus oli uhattuna.
-Arvostamme Makedonian armeijan ja poliisin pidättyväisyyttä kahden viime viikon aikana tapahtuneiden provokaatioiden suhteen. Tämän päivän tapahtumien jälkeen me kuitenkin ymmärrämme ja tuemme järkevää sotilaallista vastausta tilanteen hallintaan saattamiseksi, sanoi Ungaro. Etyj toivoo, että Makedonia toimisi asiassa yhteistyössä Kosovossa toimivien Naton alaisten Kfor-rauhanturvajoukkojen kanssa.

Nato on väkivaltaisuuksien leviämisen pelossa aiemmin vedonnut Makedoniaan, jotta se pidättyisi voimankäytöstä. YK:n edustaja Kosovossa vahvisti Makedonian sulkeneen rajansa sunnuntaina.

Raskasta tulitusta

Kosovon albaanit ja Makedonian armeijan sotilaat tulittivat toisiaan kiivaasti sunnuntaina Tanusevcin kylän lähellä, kertoivat Äiti Teresa -avustusjärjestön ja YK:n edustajat.
-Olemme nähneet kranaattitulta rajalla ja mustiin pukeutuneiden miesten muodostamien ryhmien liikuskelua Kosovon puolella, sanoi YK:n edustaja. Edustaja ei kyennyt kertomaan mistä tulitettiin. Kyläläisten mukaan Tanusevcia puolustanut albaani haavoittui vakavasti tulituksessa. Suurin osa tanusevcilaisista on lähtenyt pakoon väkivaltaisuuksia, joita on alueella ollut miltei kuukauden ajan.

Albania tuomitsi väkivaltaisuudet ja vetosi poliittisiin puolueisiin Makedoniassa ja Kosovossa, jotta nämä pysyisivät erillään väkivaltaisuuksista. Makedonialla ja Jugoslavialla on yhteistä rajaa 330 kilometriä. Maat ovat allekirjoittaneet rajasopimuksen. Neljännes Makedonian kaksimiljoonaisesta kansasta kuuluu albaanivähemmistöön.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.