Mainos

Balin räjähdyksissä jo 190 kuolonuhria

Balilla Indonesiassa tehdyn pommi-iskun kuolonuhrien määrä on noussut jo ainakin 190:een. Balin pommi-isku on tuhoisin terroriteko sitten viime vuoden syyskuun 11. päivän.

Balilla kuolleita on uutistoimisto AFP:n mukaan löytynyt 188. Lisäksi kaksi Australiaan evakuoitua vaikeasti haavoittunutta uhria menehtyi, toinen kuljetuksen aikana ja toinen perillä sairaalassa.

Lähes 200 haavoittunutta on evakuoitu armeijan kuljetuskoneilla yön aikana Australiaan.
Sairaalalähteiden mukaan suurin osa iskussa kuolleista on turisteja.

Poliisitietojen mukaan uhrien tunnistaminen on vaikeaa, koska ruumiit ovat silpoutuneet pahasti. Pommit olivat poliisin mukaan kotitekoisia.

Poliisi: Iskut ovat terrorismia

Ensimmäinen räjähdys tuhosi kaksi täyteen pakkautunutta baaria Kutan turistialueella. Pian sen jälkeen toinen pommi räjähti lähellä Yhdysvaltain lähetystöä, mutta räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Indonesian poliisin edustaja on arvioinut, että pommi-iskut ovat terroristien tekemiä. Myös Australian ulkoministerin Alexander Downerin mukaan kyse on luultavimmin terrori-iskusta.

Iskut tapahtuivat vain muutamia viikkoja sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti uudelleen diplomaattitoimintansa Indonesiassa. Yhdysvallat oli vetäytynyt alueelta viime vuoden terrori-iskujen jälkeen. Taustalla oli pelko siitä, että Al-Qaida -terroristijärjestö suunnittelisi uusia iskuja.

Suomalaisilla ei tiettävästi hätää

Kuolonuhrien ja loukkaantuneiden joukossa kerrottiin olevan muun muassa ruotsalaisia, norjalaisia, saksalaisia, amerikkalaisia, ranskalaisia, australialaisia ja uusiseelantilaisia turisteja.

Ulkoministeriön konsulipäivystäjän Brita Erikssonin mukaan räjähdyksessä ei todennäköisesti kuollut tai loukkaantunut suomalaisia.

-Paikalla ei ole meidän tietojemme mukaan suomalaisia seuramatkalaisia. Sen sijaan siellä on muutamia yksittäisiä matkailijoita ja pari vakituisesti asuvaa suomalaista. Muutama suomalainen on ollut yhteydessä ulkoministeriöön. Heillä ei ainakaan ole mitään hätää. Tilannetta selvitetään kuitenkin jatkuvasti, Eriksson kertoi.

Balin saarella sattui eilen illalla myös kolmas räjähdys, kun omatekoinen pommi heitettiin lähelle Yhdysvaltain konsulaattia Balin pääkaupungissa Denpasarissa. Tämä räjähdys ei haavoittanut ketään. Poliisin mukaan kaikissa räjäytyksissä käytettiin kotitekoista pommia.

Australia tuomitsee iskun


Australian pääministeri John Howard tuomitsi Balin räjähdykset, jotka olivat hänen mukaansa selvästi terrori-iskuja.

-Sodan terrorismia vastaan on jatkuttava hellittämättömällä voimalla ja ehdottomalla päättäväisyydellä, Howard sanoi.

Hänen mukaansa monien Balilla olleiden australialaisten kohtalosta ei ollut vielä tietoa ja kansakunnan onkin parasta valmistautua ottamaan vastaan tieto monien kuolemasta. Myös Yhdysvaltain Indonesian-suurlähetystö tuomitsi "halveksuttavat terrori-iskun" Balilla ja tarjosi selvitysapua Indonesian viranomaisille.

Britannian hallitus puolestaan kehotti kansalaisiaan välttämään matkustamista Balille ja muualle Indonesiaan.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 13.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.