Mainos

Balin lausuntoluonnos vaatii lisää ilmastotekoja

Balilla pyritään pääsemään sopuun Kioton-sopimuksen korvaavasta ilmastosopimuksesta. Päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan nyt päästövähennyksiä sekä teollistuneilta mailta että kehitysmailta.

Kaikkien maiden on tehtävä enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanotaan YK:n ilmastokokouksen päätöslauselmaluonnoksessa.

Balilla meneillään oleva kokous esittää, että teollistuneet maat vähentävät paljon kasvihuonekaasujaan. Myös kehitysmaiden tulisi ainakin jarruttaa päästöjensä määrää osana uutta ilmastosopimusta.

Indonesian, Australian ja Etelä-Afrikan edustajien laatimassa luonnoksessa todetaan, että ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten torjumiseksi kehittyneiden maiden on on vähennettävä päästöjään 25-40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Tiekartta kuivuuden, tulvien ja helteiden helpottamiseen

Balin konferenssissa pyritään sopimaan neuvottelujen aloittamisesta uudesta ilmastosopimuksesta, joka tulisi voimaan Kioton sopimuksen umpeuduttua vuonna 2012.

Kioton pöytäkirja velvoittaa 36 teollisuusmaata leikkaamaan kasvihuonekaasujaan vähintään viisi prosenttia vuoden 1990 tasosta vuosina 2008-2012.

Luonnoksessa hahmotellaan ns. tiekarttaa, jolla estettäisiin kuivuuden, tulvien ja helteiden paheneminen ja merenpinnan nousu.

- Ilmastonmuutoksen haaste vaatii kaikkia maita osallistumaan tehokkaasti, sanotaan luonnoksessa, jonka uutistoimisto Reuters on saanut käsiinsä.

YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksen UNFCCC:n pääsihteeri Yvo de Boer sanoo havainneensa, että Balin kokouksessa vallitsee voimakas toive onnistua. Hänen viestinsä ensi viikolla kokoukseen saapuville poliitikoille oli selvä:

- Teidän on toimittava nyt. Maailma odottaa. Mikä on poliittinen vastauksenne siihen, mitä tiede kertoo teille?

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.