Mainos

Balin iskusta epäillyn oikeudenkäynti alkoi Indonesiassa

Myös länsimaat seuraavat Jemiah Islamiyah -ryhmän johtajaksi epäillyn Abu Bakar Bashirin oikeudenkäyntiä tarkasti, koska ne arvioivat sen perusteella, pystyykö maan uusi presidentti saamaan terrorismin kuriin.

Oikeudenkäynti terrorismista epäiltyä islamilaista uskonoppinutta Abu Bakar Bashiria vastaan on alkanut Indonesiassa. Jemiah Islamiyah -ryhmän johtajaksi uskottua Bashiria syytetään osallisuudesta Jakartassa ja Balilla tehtyihin pommi-iskuihin. Syyttäjä sanoi Bashirin suunnitelleen terroritekoja ja kehottaneen muita osallistumaan niihin. Syyttäjän mukaan Bashir oli avainasemassa jakartalaiseen hotelliin tehdyn pommi-iskun suunnittelussa.

Jakartassa hotellin pommiräjähdyksessä sai viime vuonna surmansa 12 ihmistä. Balilla puolestaan räjähdykset surmasivat 202 ihmistä kaksi vuotta sitten.

Balin pommi-iskusta syyttäjä sanoi myös Bashirin kehottaneen järjestönsä jäseniä iskemään Yhdysvaltoja vastaan. Syyttäjän mukaan Bashir oli määrännyt Jemiah Islamiyah -järjestön jäsenet jakamaan al-Qaeda-verkoston johtajan Osama bin Ladenin lausuntoja, joissa kehotettiin hyökkäämään Yhdysvaltoja vastaan.

Oikeudenkäynti keskeytettiin torstain kolmen tunnin käsittelyn jälkeen, ja sitä jatketaan ensi viikon torstaina. Bashir, 66, vakuutti toimittajille syyttömyyttään, kun hänet vietiin oikeussaliin tiukkojen turvatoimien vallitessa. Bashir ja hänen asianajajansa ovat toistuvasti sanoneet, että koko oikeudenkäynti on Yhdysvaltain ajojahdin tulosta. Osansa ajojahtisyytöksistä sai myös Australian pääministeri John Howard.

Länsimaat seuraavat oikeudenkäyntiä tarkasti, sillä ne arvioivat sen perusteella, pystyykö Indonesian uusi presidentti Susilo Bambang Yuodhoyono juurimaan terrorismin maastaan. Bashiria odottaa pahimmillaan kuolemantuomio, jos hänet todetaan syylliseksi.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.