Mainos

Bakteerin pääsy Haukiputaan vesijohtoverkostoon yhä auki

Haukiputaalla elokuussa laajan vatsatautiepidemian aiheuttanut kampylobakteeri pääsi mahdollisesti vesijohtoverkostoon maaperästä runsaiden sateiden vuoksi. Myös muita mahdollisia leviämisteitä selvitetään.

Epidemia näyttäisi olevan nyt ohi. Päivittäisiä yhteydenottoja terveyskeskukseen on tullut enää muutamia, terveysasemalta kerrottiin tänään. Myös veden klooripitoisuutta vähennetään. Kaikkiaan vaivasta on kärsinyt 600-700 ihmistä. Valtakunnallisesti kyseessä on varsin merkittävä epidemia. Mikäli epidemian synty ja kulku voidaan selvittää, siitä on hyötyä epidemioiden ehkäisyssä muillekin vesilaitoksille jopa kansainvälisesti, viranomaiset arvioivat.

Kansanterveyslaitoksen epidemiologit ovat tehneet tällä viikolla kenttätutkimuksia Haukiputaalla. Yli 1500 kuntalaiselle on myös postitettu kyselylomake, jolla pyritään selvittämään mm. vedenkäyttötottumusten ja kampylobakteerin aiheuttamaan vatsatautiin sairastumisen yhteyttä.

Vesitorni tyhjennettiin

Koska tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan bakteerin leviämistietä, Haukiputaan vesitorni tyhjennettiin keskiviikkona. Tornin sisältä ei löytynyt epidemiaa yksiselitteisesti selittäviä tekijöitä. Siellä ei esimerkiksi ollut kuollutta lintua, kuten on arvailtu.

Tyhjennyksen yhteydessä tornin rakenteet ja kunto tarkastetaan ja mahdolliset viat korjataan, kunnasta kerrottiin. Samalla torni voidaan desinfioida. Myös veden klooripitoisuutta voidaan vähentää elokuun lopulla, mutta kokonaan kloorausta ei voida lopettaa. Viranomaiset haluavat ennen kloorauksen lopettamista saada kohtuullisen hyvän varmuuden siitä, ettei epidemia toistu. Jos leviämistie jää oletusten varaan, veden kloorausta on vaikea lopettaa ennen maan jäätymistä, koska pohjavesi on korkealla, ja koska silloin on olemassa epidemian uusimisriski.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.