Mainos

Bakteerimyrkyn huono maine pelästytti kosmetiikkajätit

Useat kansainväliset kosmetiikkajätit ovat ryhtyneet korvaamaan antibakteerista triklosaania tuotteissaan kemikaalin huonon maineen vuoksi.

Muun muassa joissain suihkugeeleissä, hammastahnoissa ja saippuoissa säilöntäaineena käytetyn triklosaanin pelätään aiheuttavan hormonaalisia häiriöitä ja tekevän bakteerit vastustuskykyisiksi antibiooteille. 

Täysin luotettavaa tutkimustietoa triklosaanin käytöstä kosmetiikkatuotteissa ei ole, mutta esimerkiksi ympäristöviranomaisten mukaan kemikaalilla on havaittu rajuja vaikutuksia vesistöihin.

Sekä EU-alueella että Yhdysvalloissa myytävissä kosmetiikkatuotteissa on pitänyt mainita jo vuosia, mikäli niissä on käytetty triklosaania. 

Koska yhä useampi kuluttaja on alkanut karttaa kyseistä säilöntäainetta, ovat suuret kosmetiikkayhtiöt ryhtyneet toimiin: muun muassa Johnson & Johnson, Procter & Gamble and Colgate-Palmolive ovat viimeisen kahden vuoden aikana kehitelleet kosmetiikkatuotteita, joissa triklosaani on korvattu muilla kemikaaleilla.

Suomalaisesta kosmetiikkavalmistaja Lumenesta kerrottaan MTV Uutisille ettei yhtiö ole käyttänyt triklosaania tuotteissaan useisiin vuosiin. 

Ojasta allikkoon?

Brittilehti The Guardian kirjoittaa, että jotkut yhtiöt ovat korvanneet triklosaanin kvartaarisilla ammoniumyhdisteillä, jotka voivat pahimmassa tapauksessa olla huomattavasti triklosaania haitallisempia.

Kuluttajan kannalta ongelmallista on se, että kyseisillä yhdisteillä on useita nimiä, joita on vaikeaa tunnistaa tuotteen sisällysluettelosta.

Näiden yhdisteiden haitallisuudesta terveydelle on sitä paitsi luotettavampaa tutkimustietoa kuin triklosaanista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ammattilaiskäyttöön tarkoitettujen pesutuotteiden sisältämät ammoniumyhdisteet aiheuttavat hengitysongelmia. Altistuminen yhdisteille on pahentanut astmaatikkojen oireita ja lisännyt terveiden riskiä sairastua astmaan. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.