Bakteerikamera osa tulevaisuuden tietokonetta?

Suomen ensimmäinen bakteerikamera on kehitetty. Kamera enteilee tulevaisuuden tietojen käsittelyä.

Koululaisia perinteisten tietokoneiden äärellä.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on kehitetty Suomen ensimmäinen bakteerikamera, joka enteilee tulevaisuuden optista tietojenkäsittelyä. Tavallisen kameran näköisessä laitteessa valoaistimuksen tekevä elektroniikka on korvattu bakteerista erotetulla proteiinilla.

- Maailmalla vastaavalla menetelmällä on tehty optisia muisteja, ne tallentavat valon avulla tietoa pieneen kuutioon, jossa tätä proteiinia eli bakteerirodopsiinia on. Yhdysvalloissa siitä on suunniteltu tiettävästi sotilassovelluksia, kertoi yliassistentti Lasse Lensu LTY:n tietotekniikan osastolta.

Bakteerikamerassa yhdistyvät elektroniikan, tietotekniikan ja biokemian osaaminen. Se enteilee tulevaisuuden tietojenkäsittelyä.

- Tavoitteena on ollut tutkia, miten tulevaisuudessa voidaan käsitellä tietoa, koska nyky-tekniikkaan perustuvia tietokoneita ei voi loputtomasti nopeuttaa. Optisessa tietokoneessa tietoa käsitellään valon muodossa, jossa bakteerirodopsiinia voidaan käyttää ainakin muistina ja kamerana, niin kuin olemme osoittaneet, jolloin tietoa saadaan valon muodosta sähköiseen muotoon, Lensu kuvaa.

Kamerasovelluksia maailmalla ei yliassistentin mukaan vielä ole, mutta bakteerirodopsiinifilmiä on jo käytetty henkilöiden tunnistamiseen kehitetyissä menetelmissä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat