Mainos

Bakteereja pakastealtaassa – kauppojen jääpalojen hygieniassa puutteita

Kauppojen palvelumyyntitiskien jääpaloissa saattaa piillä bakteereja. Asiaa selvitettiin Helsingin, Vantaan, Espoon ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskusten toteuttamassa tutkimuksessa. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen tarkat tulokset julkaistaan myöhemmin keväällä.

Tutkimuksessa otettiin jääpalanäytteitä pääkaupunkiseudun ravintoloista, myymälöistä ja tuotantolaitoksista. Esimerkiksi erään helsinkiläisen ruokakaupan jääpalakoneesta löytyi enterokokkibakteeria, mikä saattaa viitata koneen ulosteperäiseen saastumiseen.

Myymälälle annettiin jääpalakonetta varten uudet puhdistusohjeet. Muutama viikko myöhemmin altaasta otettiin uusintanäyte, joka oli puhdas.

Helsingin ympäristö- ja terveyspäällikkö Riikka Åberg ei pidä enterokokkibakteerilöytöä erityisen hälyttävänä, sillä kauppojen jääpalat eivät päädy sellaisenaan asiakkaan suuhun

– Jos ajatellaan, että tässä jäässä on sellainen enterokokki ja siinä päällä säilytetään tuoretta kalaa, niin se kala kuitenkin kypsennetään eikä syödä raakana, joten ei siitä sellaista vaaraa kenenkään terveydelle ole. Lähinnä se kuvastaa tällaista yleistä pientä parannettavaa.

Jääpalojen seuranta on ollut puutteellista

Åbergin mukaan monilla kaupoilla olisi jääpalojen käsittelyn suhteen parantamisen varaa. Tarkastuksissa ilmenneet puutteet olivat kuitenkin pääosin lieviä.

– Voi olla että jääpalakoneiden sijoittelu ei aina ole paras mahdollinen myymälöissä tai ravintoloissa. Ja voi olla, että niiden puhdistustiheydessä ylipäänsä on tehostamisen varaa.

Jääpalojen tehotarkastukselle oli tarvetta, sillä kauppojen jääpalakoneisiin ei ole aiemmin juurikaan kiinnitetty huomiota terveystarkastuksissa tai kauppojen omavalvonnassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.