Mainos

Bajamajat marssivat sotaharjoitukseen

Perinteinen riukukäymälä tuottaa luontoon valtavan määrän jätettä. Ympäristöviranomaisen mukaan sotaharjoitukseen osallistuvat miehet tuottavat saman verran jätettä kuin omakotitalo vuodessa.

Metsänreunassa kyyhöttää puolenkymmentä vessaa. Ja täällä toisen metsän reunassa on pari lisää. Kaikkiaan Tohmajärven kankaille on siroteltu 22 bajamajaa sotilaallisia tarpeita varten. Peitsi 07-sotaharjoituksessa armeijan perinteinen riukukäymälä on kielletty keskeisellä taistelutantereella.

Bajamajarivistön ilmestyminen sotaharjoitustantereelle yllätti huoltopäällikkö Petri Myllerin Pohjois-Karjalan prikaatista.

- Vaatimus tuli pienenä yllätyksenä, sillä koskaan aiemmin en ole vastaavanlaiseen törmännyt. Toisaalta tämä harjoitus pidetään nyt poikkeuksellisesti tässä luonnonsuojelullisesti tärkeillä alueilla, kommentoi Myller.

Bajamajojen käytölle löytyy hyvät perusteet. Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen suunnittelijan Mika Pirisen mukaan harjoituksiin osallistuvien 1700 miehen jätökset vastaavat yhteensä omakotitalon vuosittaista jätemäärää.

Majan käyttö miellyttää myös jätösten lähdettä eli harjoitukseen osallistuvaa varusmiestä.

- Hajut eivät aina ole mitkään parhaat, mutta kyllä siellä istuu mielummin kuin riulla, heittää jääkäri Juha Parviainen.

Harjoituksessa valvotaan myös polttoaineiden käyttöä tarkasti. Ympäristöviranomainen vaatii, että jokaisessa ajoneuvossa on vahinkojen varalta imeytysmatto.

Harjoituksessa pörrää 300 erilaista sotakonetta. Polttoaineita karkaa maastoon etenkin tankkausissa ja konerikkojen sattuessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.