Mainos

Bagdadissa erityisen tuhoisa pommi-isku

Kuolonuhreja on ainakin 135. Kyseessä on tuhoisin yksittäinen isku sen jälkeen, kun amerikkalaiset aloittivat sodan Irakissa.

Ainakin 135 ihmistä kuoli tänään Bagdadissa, kun itsemurhaiskijä räjäytti räjähtein lastatun kuorma-auton vilkkaalla kauppatorilla kaupungin keskustassa. Haavoittuneita oli yli 300.

Kyseessä on tuhoisin yksittäinen isku sen jälkeen, kun amerikkalaiset aloittivat sodan Irakissa 2003.

Räjähdys sattui Sadrijan alueella, missä asuu ennen muuta shiialaisia kurdeja. Alueella on ollut usein tuhoisia pommi-iskuja.

Tuhoisimmat iskut vuodesta 2003

Kaupungin toreilla oli räjähdyksen aikoihin runsaasti ihmisiä tekemässä ostoksia ennen ulkonaliikkumiskiellon voimaantuloa.

Pommi-iskuja oli tänään myös muissa osissa Irakia. Kirkukissa Pohjois-Irakissa viranomaiset määräsivät ulkonaliikkumiskiellon, kun ainakin seitsemän pommia oli räjähtänyt eri puolilla kaupunkia. Ulkonaliikkumiskielto julistettiin myös toisessa pohjoisirakilaisessa kaupungissa Mosulissa.

Sadrijan pommi-isku oli tuhoisin sitten marraskuun, jolloin Sadrin kaupunginosassa Bagdadissa kuoli useissa autopommi-iskuissa yli 200 ihmistä. Isku lisäsi entisestään pelkoa väkivaltaisuuksien laajenemisesta täydeksi sisällissodaksi.

Yhdysvaltojen johto ei ole halunnut käyttää Irakin väkivaltaisuuksista nimitystä sisällissota, mutta amerikkalaisessa tiedusteluraportissa todettiin perjantaina, että Irakin kriisissä on aineksia, joita voidaan kuvata sisällissodaksi. Raportin mukaan turvallisuustilanteen on parannuttava vuoden tai puolentoista kuluessa, muutoin edessä on väkivaltaisuuksien yltyminen.

Presidentti George Bush kaavailee 21 500 sotilaan lisäystä Irakissa entuudestaan oleviin 130 000 sotilaan joukkoihin. Lisäsotilailla on tarkoitus puhdistaa ennen muuta Bagdad kapinallisista. Aiemmin tällaiset yritykset ovat valuneet tyhjiin.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.