Mainos

Bagdadin pommitus jatkui illalla

Bagdadista kuului räjähdysten ääniä myös illalla. Aamun räjähdykset köyhällä asuinalueella voivat osoittautua viikon kestäneen sodan tähän asti pahimmaksi siviiliturmaksi.

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa kuultiin jälleen illalla voimakkaita räjähdyksiä. Saamaan aikaan taivaalta kuului taistelukoneiden ääntä.

Uutistoimisto Reutersin toimittajan mukaan räjähdykset kuuluivat kaupungin eteläpuolelta alueelta, missä Irakin tasavaltalaiskaartin joukkojen uskotaan olevan asemissa puolustaakseen Bagdadia.

Pääkaupungin pommittaminen on jatkunut käytännössä koko ajan. Ainakin 14 ihmisen kerrotaan kuolleen asuinalueella tapahtuneissa räjähdyksissä. Räjähdykset vahingoittivat pahiten rakennusta, jossa oli autokorjaamo ja sen yläpuolella asuntoja. Myös kadulla ja läheisellä torilla oli ihmisiä aamupäivän asioilla. Irakilaisten mukaan vilkkaalle kadulle osui kaksi ohjusta.

Yhdysvaltain sodanjohto Qatarissa ilmoitti tutkivansa tietoja siviilikohteisiin harhautuneista ohjuksista ja kieltäytyi toistaiseksi vahvistamasta iskuja.

Irak: Liittouman joukkojen eteneminen pysäytetty

Irakin tiedotusministerin Mohammed Said al-Sahhafin mukaan Yhdysvaltain ja Britannian joukkojen eteneminen Bagdadiin on pysäytetty ja irakilaiset joukot ovat iskeneet hyökkääjien kimppuun. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ja Britannian hallituksen johtavat kansalaisiaan harhaan kertomalla menestyksestä.

Sen sijaan Yhdysvaltain armeija vakuutti, että liittoutuman ilma- ja maahyökkäys Irakiin sujuu suunnitelmien mukaan.

Britannian puolustusministerin Geoff Hoonin mukaan painopiste on nyt ilmatuen antamisessa Bagdadiin eteneville joukoille. Liittoutuneiden sodanjohdon mukaan heillä on hallussaan jo yli 4000 sotavankia.

Liittouman ja Irakin joukot ovat ottaneet yhteen myös mm. Keski-Irakissa Najafin kaupungin ulkopuolella. Eri amerikkalaislähteiden mukaan taisteluissa olisi kuollut 300-500 irakilaissotilasta. Viranomaiset eivät ole saaneet tietoja mahdollisista liittouman uhreista.

Irakin tiedotusministerin mukaan Nassiryan kaupungin pommituksissa on haavoittunut satoja siviilejä ja pari sataa kotia tuhottu.

Tiedot Basran kansannoususta edelleen ristiriitaisia

Tiedot eteläisessä Basran kaupungissa puhjenneesta kapinasta ovat edelleen ristiriitaisia. Nyt myös maanpaossa oleva shiiaoppositio kiistää tiedot kapinasta tai siihen kehottamisesta.

Sairi-ryhmän Lontoon-edustaja Hamad al-Bayati korosti, etteivät shiiamuslimit halua ottaa osaa liittoutuman hyökkäykseen. Hänen mukaansa Sairi pyrkii pysymään tilanteessa mahdollisimman puolueettomana.

Qatarilainen al-Jazeera-tv-kanava on näyttänyt kuvia kahdesta sotavangista, joiden sanotaan olevan brittejä. Brittisotilaiden ei ole aiemmin kerrottu joutuneen vangeiksi Irakissa. Kanavan mukaan britit olivat jääneet vangeiksi lähellä Basraa.

Nauhoituksen ajankohtaa ei kerrottu. Al-Jazeera näytti samalla myös kuvaa kahdesta kaatuneesta brittisotilaasta.

Umm Qarsin tilanne epäselvä

Brittijoukkojen mukaan Etelän syväsatama Umm Qasr on nyt turvattu, ja sinne odotetaan saapuvaksi humanitaarista apua odotetaan kahden vuorokauden kuluessa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Umm Qasrista olisi jo lähtenyt vettä kuljettavia kuorma-autoja kohti pohjoista.

- Sekä Umm Qasrin satama ja kaupunki ovat nyt turvallisia. Alamme vahvistaa paikallishallintoa, keskustelemme paikallisten ihmisten kanssa. Lähiaikoina voimme toivottavasti toimittaa vettä ja ruokaa, Britannian kuninkaallisten merivoimien prikaatinkomentaja Jim Dutton sanoo.

Irakilaisministeri Mohammed Said al-Sahhaf kiisti televisiopuheessaan tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain ja Britannian joukot olisivat vallanneet Umm Qasrin. Hänen mukaansa liittouma pitää hallussaan kaupungissa vain yhtä telakkaa.

YK: Irakissa tarvitaan valtava humanitaarinen operaatio

YK:lla voi olla Irakissa sodan jälkeen edessään historiansa suurin humanitaarinen operaatio.

YK:n alaisen Maailman elintarvikeohjelman WFP:n edustaja Trevor Rowe arvioi, että avustusjärjestöt joutuvat ehkä ruokkimaan 27 miljoonaa irakilaista - eli maan koko väestön.

Jos avun tarve on todellisuudessa näin laaja, kyseessä olisi ehkä suurin koskaan toteutettu humanitaarinen operaatio, Rowe sanoi.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 26.03.2003)

Eversti Pekka Majuri arvioi, että liittouman joukot pääsevät Bagdadiin lähipäivinä.

(Huomenta Suomi 26.03.2003)

(Seitsemän uutiset 26.03.2003)

(Seitsemän uutiset 26.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.