Bagdadin pommi paha takaisku USA:n Irak-politiikalle

Irakissa olevat sotilasjohtajat varoittivat jo viime kuussa siitä, että niin sanotut pehmeät kohteet ovat vaarassa.

YK:n Bagdadin-päämajan romuttanut pommi oli kova isku YK:lle, mutta samalla se oli myös läimäys vasten Yhdysvaltain kasvoja. Yhdysvaltojen valmistautumista Irakin jälkihoitoon arvosteltiin ympäri maailmaa jo ennakolta, ja uusin terrori-isku osoittaa selkeästi sen, että tilanne ei ole amerikkalaisten hallinnassa.

Irakin turvallisuus on Yhdysvaltain johtaman koalition vastuulla. Järjestystä maassa valvoo armeijan lisäksi noin 32 000 vastakoulutettua irakilaista poliisia. Näistä noin 8 000 partioi Bagdadissa. Paikalliset poliisit eivät ole saaneet tilannetta hallintaansa sen paremmin kuin amerikkalaiset sotilaatkaan, joita on maassa arviolta 140 000. Vihollisuuksissa on kuollut varsinaisen sodan päättymisen jälkeen yli 60 amerikkalaista sotilasta. Tuoreessa muistissa ovat myös Jordanian lähetystöön kohdistunut isku Bagdadissa, sekä maan vesi- ja öljyputkiin kohdistetut sabotaasit.

Pehmeät kohteet vaarassa

Jatkuvat varoitukset viime kuukausina erityisesti autopommeista sekä muista terrori-iskuista ovat lisänneet jonkin verran turvatoimia Irakissa, mutta turva-aitojen rakentaminen mahdollisesti vaaravyöhykkeessä olevien siviilikohteiden ympärille on ollut verkkaista. YK-virkailijat eivät tosin tiettävästi halunneet korkeita aitoja päämajansa ympärille, sillä he halusivat antaa toiminnastaan vastaanottavaisen ja avoimen kuvan.

Irakissa olevat sotilasjohtajat varoittivat jo viime kuussa siitä, että niin sanotut pehmeät kohteet ovat vaarassa.
- He iskevät pehmeisiin kohteisiin, koska he tietävät, että he eivät onnistu iskuissa sotilaallisiin kohteisiin, ennakoi tuolloin kenraaliluutnantti Ray Odierno.

Lisää väkeä alueelle

- Luulen, että he tarvitsevat enemmän väkeä, sanoikin republikaanisenaattori John McCain. Hän oli Bagdadissa iskun tapahtumahetkellä kuuden muun kongressiedustajan kanssa. Kukaan heistä ei loukkaantunut iskussa.

Irak-operaation nousevat kustannukset närästävät kuitenkin osaa yhdysvaltalaisista päättäjistä, samoin Irakin epävakaa tilanne huolettaa. Demokraattien presidenttiehdokkuutta hakeva senaattori Bob Graham suomikin presidentti George W. Bushia liiasta toiveikkuudesta. Grahamin mukaan Bush julisti toukokuun alussa aivan liian aikaisin, että sota on ohi.

- Taistelut jatkuvat yhä, muistutti Graham.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.08.2003).

Lue myös:

    Uusimmat