Mainos

Backman: Kuntalaisten osallistuminen päätöksentekoon liian vähäistä

Hallintoministeri Jouni Backman (sd.) pitää kuntalaisten osallistumista oman itsehallinnollisen yhteisönsä päätöksentekoon liian vähäisenä. Backmanin mukaan kunnat ovat käyttäneet lisääntynyttä valtaansa liian yksioikoisesti vain luottamushenkilöiden vähentämiseen.

-20000 luottamushenkilöä vähennettiin kunnista ilman, että vastapainoksi olisi lisätty kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia päätöksentekoon. Voidaan aiheellisesti kysyä, onko kunnallinen itsehallinto tämän seurauksena vähentynyt, kritisoi Backman sunnuntaina puhuessaan Savonrannan kunnan 130-vuotisjuhlissa Itä-Savossa.

Backman muistutti, että kunnallinen itsehallinto ei ole vain riippumattomuutta valtiosta, vaan ennen kaikkea kuntalaisten keskinäiseen päätöksentekoon perustuvaa itsehallintoa. Backman ehdotti osallistumismahdollisuuksien lisäämistä erilaisilla käyttäjädemokratiamalleilla, palvelusitoumuksilla ja palautejärjestelmillä.

Backman korosti myös kuntien yhteistyön merkitystä etenkin peruspalvelujen turvaamisessa ja kehittämisessä. Varsinkin asukasluvultaan pienille kunnille seutuyhteistyö on tärkeää, sillä niillä on tulevaisuudessa entistä suurempia vaikeuksia vastata yksin kaikista tehtävistään.

Backman arveli, että seutukuntamallille joudutaan melko pian miettimään myös lainsäädännöllisiä toimintapuitteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.