Mainos

Backman haastaa: Keneltä sitten leikattaisiin jos ei keskituloisilta?

Hallituksen tiistaisessa kehysriihessä tehtiin isojen kansataloudellisten päätösten lisäksi myös tukku yksittäiseen ihmiseen vaikuttavia ratkaisuja.

Lähetyksessämme vierailleen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jouni Backmanin mukaan vaikeiden päätösten tekemättä jättäminen olisi ollut kuitenkin huonompi ratkaisu

– Tässä tehdään niitä ratkaisuja, millä käännetään julkinen talous tasapainoon. Se vaihtoehto on paljon huonompi. Piti tehdä valinta, haluttiinko me estää korkotason nouseminen, joka aiheuttaisi vielä suuremmat haitat kotitalouksille, vai tasapainotammeko talouden.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kritisoi uudelleen tänään kehysriihen päätöksiä, jotka kurittavat erityisesti keskituloisia.

– Vaikeat ajat vaativat vaikeita päätöksiä, mutta kyllä se vaan on niin, että keskituloinen kärsii eniten, Palola suomi hallitusta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman puolustaa silti kehyspäätöksiä.

– Keskiluokka on se suuri massa, siellä on ne suuret eurot. Pitää kysyä mikä on se vaihtoehto menoleikkauksissa? Onko se sitten ne pienituloisemmat? Tuskin sitä kukaan esittää. Mitä tulosiirtoja maksetaan hyvätuloisille, mitä olisimme voineet leikata?

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm myötäilee asiaa.

– Sieltä ei kovin paljon löydy. Jos katsotaan tätä koko pakettia tulonjaon kannalta, niin verotus on ehkä pikkaisen tuloeroja tasoittava, mutta nämä menoleikkaukset taas tuloeroja kasvattava. Näin se on aika plus-miinus-nolla.

Etenkin lapsilisien leikkaaminen on herättänyt paljon närästystä. Pasi Holmin mukaan lapsilisien kuristamiselle olisi ollut vaihtoehtoja.

– Aina on vaihtoehtoja. Valtion budjetissa on monia menoja ja hallituksella on käsissään monia toimenpiteitä. Nyt on katsottu eripuolilta tasaisesti leikkauskohtia ja veronkiristyskohtia.

Holmin mukaan yksi vaihtoehto lapsilisien leikkaukselle olisi ollut esimerkiksi arvonlisävero, jota ei nyt päätetty korottaa.

– Jos ne olisi pistetty esimerkiksi vastakkain, niin se olisi ollut yksi vaihtoehto. Siitä nimittäin ei päästä pois, että jostain leikataan.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.