Backamanin muistio Etelä-Savoon

Anttolan, Mikkelin kaupungin ja Mikkelin maalaiskunnan yhdistymistä valmisteleva neuvotteluryhmä on saanut hallintoministeri Jouni Backmanin allekirjoittaman muistion, joka sitoo valtion toimenpiteisiin kolmen kunnan mahdollisesti yhdistyessä.

Vaikka muistiossa ei ole konkreettisia markkamääriä eikä tarkkoja yksityiskohtia, pitää neuvotteluryhmä paperia kuitenkin hyvin tärkeänä. Muistion mukaan opetusministeriö ottaa kuntien investointiavustusten jaossa erityisesti huomioon Anttolan yhteiskoulun toiminnan aloittamisen ja kehittämisen.

Lähivuosina ajankohtaiseksi tulevat myös Anttolan taajaman ja uuden kunnan haja-asutusalueiden vesihuollon kehittämishankkeet, jotka aiotaan toteuttaa valtion vesihuoltotyönä yhteistyössä kuntien kanssa.

Lisäksi selkeä lupaus on, että liikenneministeriö tukee uuden kunnan alueella toimivan joukkoliikenteen kuntalipun aikaansaamista. Se muun muassa rahoittaa kokeiluhankkeita ja osallistuu järjestelmän rahoitukseen.
-Tämän parempaa paperia ei olisi ollut mahdollista saada, sanoo neuvotteluryhmän puheenjohtaja Lauri Partti (kesk.).

Tammikuussa valtuustoissa

Valtionosuuksia odotetaan kolmen kunnan investointilistan mukaan yli 60 miljoonaa markkaa neljänä seuraavana vuonna. Investointilista on koottu niistä rakennuskohteista, joihin valtionosuutta odotetaan ja kustannusarviot tekevät kaikkiaan noin 130 miljoonaa markkaa. Neuvotteluryhmä ei ole julkistanut, minkä verran niin sanottua harkinnanvaraista rahaa on kohteisiin tulossa.

Sisäministeriö on kuitenkin jo vahvistanut, että kuntien yhdistymiseen tulee 25 miljoonaa markkaa porkkanarahaa. Siitä 4,25 miljoonaa käytetään Anttolan ja 11,25 miljoonaa Mikkelin maalaiskunnan kehittämishankkeisiin.

Jäljelle jäävä 9,5 miljoonaa käytetään yhdistyneen kunnan valtuuston päätöksen mukaisesti koko uuden kunnan alueella ensisijaisesti elinkeinojen kehittämiseen ja työpaikkoja synnyttäviin kehittämishankkeisiin.

Anttolan, Mikkelin kaupungin ja Mikkelin maalaiskunnan yhdistymissopimus hyväksyttiin yksimielisesti neuvotteluryhmän kokouksessa viime viikolla. Valtuustot käsittelevät asian 11. tammikuuta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat